Ако в следващите три години "Мини Марица-изток“ не ограничат добива на въглища до 27 милиона тона, има опасност от свлачища, които могат да извадят от равновесие енергийната система.

За това предупреди инж. Андон Андонов, изпълнителен директор на най-голямото въгледобивно дружество в България, цитиран от БНР. 

Тази година дружеството е произвело под натиск над 32 милиона тона въглища, необходими, за да могат двете американски централи да работят на пълна мощност. Така не се плаща за разполагаемост и се държи под контрол цената на енергийния микс.

Мините не разполагат със средства за разкриване на нови въглищни пластове и има опасност при този добив да се предизвика свлачище в някой от рудниците. Това би довело до трайно прекратяване на добива, а оттам и до срив в производството на електроенергия. 

Според инж. Андонов трябва да се прекрати порочната практика министърът на енергетиката да определя цената на въглищата. Сега на световните борси тя е между 50 и 60 долара на тон условно гориво, а у нас е 77 лева на тон, т.е. значително под пазарните цени.

Според инженер Андонов  въведената през 2009 г. от ексминистъра на енергетиката Петър Димитров практика не дава положителни резултати.
Целта е възстановяване на ценообразуването на тон условно гориво от 2008 г. и осигуряване на достатъчно въглища за четирите топлоелектроцентрали в комплекса.

Дружеството страда от недостиг на средства и има до получава 428 милиона лева, от които 393 милиона лева са просрочени задължения. Освен това дружеството дължи 182 милиона на фирми и кредитори. Още 630 милиона лева са необходими на „Мини Марица изток“ за изселването на хората от село Бели бряг, за преместване на коритото на река Съзлия, на пътя Русе – Свиленград и за други инфраструктурни проекти.

Предвижда се от 2016 г. до 2018 г. годишният добив на "Мини Марица-изток" да бъде 27 млн. 350 хиляди тона въглища. Цената им ще бъде запазена и ще бъдат направени инвестиции в рехабилитация и закупуване на нова техника.

През 2016 г. ще бъде преустановена доставката на брикетируеми въглища за "Брикел", за да има възможност да се осигурят по-големи количества за ТЕЦ "Контур Глобул" и ТЕЦ "AES". За първи път от 10 години "Мини Марица-изток" са закупили нов багер, а през следващите три години планират закупуване на още два.

Инж. Андонов подчерта, че е оптимист и през 2019 година добивът в радневските мини ще достигне 32-33 млн. тона.