Има опасност потребителите да дотират топлофикациите заради новия начин на определяне на цените на парното и топлата вода по прогнозни стойности на газа. Тези опасения изразиха по време на общественото обсъждане на цените на топлоенергията както сегашният омбудсман Диана Ковачева, така и бившият Мая Манолова.

От КЕВР обаче отхвърлиха тази възможност с аргумента, че има изготвен механизъм, с който потребителите да бъдат компенсирани.

Александър Йорданов, член на енергийния регулатор, обясни, че не са верни становищата, че КЕВР увеличава и намалява цените. Това, което правела Комисията, по негови думи е да определя цени за бъдещ период от време.

Парното - хем по-скъпо, хем по-евтино

Парното - хем по-скъпо, хем по-евтино

Еленко Божков и Валентин Николов

"Тъй като те са за бъдещ период от време, нормално е КЕВР да прогнозира ценообразуващите елементи, които участват при определяне на цената. Тези прогнози са направени, не с гледане в тавана, те са направени с проучване на международни пазари. Отразени са тенденции, които са световни", посочи той.

КЕВР предлага от юли тока за бита да поевтинее средно с около 0,5%.

КЕВР прави глупости, а им изтича мандатът, отсече Борисов

КЕВР прави глупости, а им изтича мандатът, отсече Борисов

Премиерът щял да обсъди смяна

Припомняме, решението на Комисията да определя цените на топлоенергията веднъж годишно въз основа на дългосрочна прогноза на газа, доведе до разнопосочни изчисления за това дали от юли парното поевтинява, или поскъпва.

Спрямо сегашните цени ще има поскъпване с до 22%, но според КЕВР и енергийното министерство е по-правилно да се гледат нивата на годишна база. По този начин този отоплителен сезон се очаква отоплението да е средно с 14% по-евтино в сравнение с миналия.

Иван Иванов чу само фалшиви новини за цената на парното

Иван Иванов чу само фалшиви новини за цената на парното

Мандатът ми е изтекъл, работя до избора на нов председател, обяви Иван Иванов