Колко ще плащаме за парно и топла вода след 1 юли - 22% по-скъпо или 14% по-евтино. От два дни този въпрос така и не може да бъде уточнен. Два дни и двете твърдения се оказват верни.

Парното действително скача с около 22% спрямо действащите в момента цени. Спрямо цените от юли миналата година, когато не беше обявено "историческото намаление" на цената на природния газ от Русия, то ще бъде с 14% по-евтино.

Иван Иванов чу само фалшиви новини за цената на парното

Иван Иванов чу само фалшиви новини за цената на парното

Мандатът ми е изтекъл, работя до избора на нов председател, обяви Иван Иванов

По думите на енергийния експерт Еленко Божков тази по-висока цена ние ще плащаме до края на юни следващата година и всякакви шикалкавения са ненужни.

Цената на природния газ за следващата година ще бъде увеличена. Трябва всеки месец да се прави актуализирана цена на топлинната енергия и нещата ще си дойдат на мястото, настоя Божков.

Според Еленко Божков премиерът Бойко Борисов е прав с критиките си - колкото по-бързо поиска оставката на КЕВР и на енергийния министър Теменужка Петкова винага ще бъде закъсняла.

В студиото на Нова телевизия председателят на Комисията по енергетика в НС Валентин Николов обясни прогнозните цени с това, че засичане на топломерите се прави веднъж годишно: имате вирус, не сте вкъщи и "сметките отиват на кино". Засичането се прави, когато е свършил отоплителният сезон.

Валентин Николов даде пример със сметка от 1000 лв. След 1 юли бихме плащали около 850 лв., а без последното решение на КЕВР, което ще се вземе на 1 юли, тази сметка би била 760 лв.

Петкова отрича парното да поскъпва с 20%

Петкова отрича парното да поскъпва с 20%

Подобни твърдения били абсолютно некоректни

В момента всички клиенти на "Булгаргаз" са получили споразумение колко пари ще им бъдат върнати, като за "Топлофикация - София" сумата е около 45 милиона лева. После КЕВР ще излезе с изчисление колко е цената за целия период и тогава потребителите ще бъдат уведомени, уточни Николов.

КЕВР следи ежедневно цената на фючърсите на европейските борси, иначе ще фалират топлофикациите. Така вместо 22 лева, за следващата година от 1 юли 2020 до същия период на 2021 г. те са заложили около 33 лева, обясни Николов. На въпрос кога ще е следващо поскъпване, Николов посочи, че КЕВР са предвидили цената на газа за година напред. Ако има грешка, те ще я коригира през следващия сезон.

Николов е доволен от работата на енергийния регулатор, защото според него той се е справил с работата си. Според него председателят на КЕВР Иван Иванов има вина толкова, доколкото не е обяснил правилно формирането на цената.

На въпрос кога и как ще бъде направена смяната на състава на КЕВР, тъй като комисията е с изтекъл мандат, Валентин Николов отговори, че ще се търси експерт за председател.

КЕВР прави глупости, а им изтича мандатът, отсече Борисов

КЕВР прави глупости, а им изтича мандатът, отсече Борисов

Премиерът щял да обсъди смяна