Августовските фючърси на сорта "Брент" на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с 3% до 124,12 долара или с 3,55 долара.

Фючърсите на суровия петрол WTI с доставка през юли на NYMEX поскъпнаха с 3,44% до 122,9 долара за барел.

Цените на петрола се повишават на фона на облекчаването на ограниченията, свързани с коронавируса в Китай, което може да подкрепи търсенето на горива.

Перспективата за повишено търсене от страна на Китай означава, че цените на петрола може да продължат да се повишават, заяви днес министърът на енергетиката на ОАЕ Сухейл Ал-Мазруи на енергийна конференция в Йордания.

Канада удря с нови санкции руския петрол и газ

Канада удря с нови санкции руския петрол и газ

Заради руската инвазия в Украйна

Според него цените на петрола все още са далеч от най-високите си стойности. Без повече инвестиции в световен мащаб ОПЕК+ не може да гарантира достатъчни доставки на петрол, тъй като търсенето се е възстановило напълно след пандемията от коронавирус.

Джереми Уиър, главен изпълнителен директор на търговеца на петрол Trafigura, определи ситуацията на световния пазар на петрол като критична. Той смята, че цените на петрола могат да се повишат "параболично" през тази година, да достигнат рекордно високи стойности и да забавят икономическия растеж. Според него е възможно да бъде достигнат нов исторически връх, тъй като ограниченията на САЩ и ЕС върху износа на руски петрол са влошили и без това ограничените доставки, което е резултат от "години на недостатъчни инвестиции".

САЩ искат руският петрол да тече, да няма световна рецесия и без печалби за Русия

САЩ искат руският петрол да тече, да няма световна рецесия и без печалби за Русия

Йелън: Но абсолютно целта е да се ограничат приходите за Русия

Цените могат да преминат бариерата от 150 долара за барел още през следващите няколко месеца, предупреди Вейр. В навечерието на финансовата криза през 2008 г. цените на петрола достигнаха рекордно високи стойности - 143,9 долара за барел.