В "Официален вестник" на Европейския съюз е публикувано решение за откриване на производство за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ "Блок 1-26 Хан Тервел" чрез неприсъствен конкурс. Мястото се намира в изключителната икономическа зона на България в Черно море, съобщават от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

"Блок 1-26 Хан Тервел" е с площ малко над 4 хил. кв. км. и към момента е слабо проучен.

"Разширяването на проучванията в Черно море ще допринесе за развитието на собствения добив, който е от стратегическо значение за гарантиране сигурността на страната чрез диверсификация на енергийните източници", подчерта енергийният министър Владимир Малинов. По думите му разработването на местно находище ще осигури както енергийна независимост на страната, така и ще допринесе за повишаване конкурентоспособността на икономиката.

Потенциалните кандидати могат да закупят конкурсни книжа до 120-и ден от обнародване на решението в "Официален вестник" на ЕС, да подадат заявления за участие до 140-и ден и да внесат предложения до 155-и ден от днешната дата.

Предложенията на кандидатите ще се оценяват според работните програми за проучването, средствата за опазване на околната среда и други. Разрешението ще бъде предоставено за петгодишен период, с право на две продължения до две години всяко.

Припомняме, на 25 август миналата година Министерски съвет взе решение за откриване на конкурсна процедура. Въпреки това едва сега се поставя началото на неприсъствения конкурс.

Повече информация за процедурата може да бъде намерена на уебсайта EUR-Lex.

ОМВ вече е титуляр за проучване на нефт и газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух" в Черно море

ОМВ вече е титуляр за проучване на нефт и газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух" в Черно море

МС разреши прехвърлянето на 57.14% от дяла на "Тотал Е&П България"