Ако курсът на суровия петрол се задържи на тези нива, и цените на колонките ще останат такива. Днес има лек трак надолу с около един долар, заради икономическата обстановка в Китай. Това заяви Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация, пред бТВ.

По думите му, цените за поскъпване на бензина зависят от европейските и световни пазари. Най-ниски цени на горивата от целия ЕС и на 4-то място в Европа са в България.

Курсът на суровия петрол е нараснал двойно, увеличението при цената на горивата е 20-22%, обясни той.

Бенчев е категоричен, че цените ще запазят нивата си. Но това, което се очаква заради Зелената сделка, не е приятно, каза Бенчев. Миналата седмица дошла информация от Акцизния комитет към ЕК, че се обсъжда ново увеличение на стойностите на акциза следващите 2 години, като това ще доведе до увеличение от 1 лев от сегашните цени. Това означава, че следващите две години цената на бензина ще стане 3.20 лв., на дизела - 3.40 лв.

Браншова асоциация: Няма условия за поскъпване на горивата

Браншова асоциация: Няма условия за поскъпване на горивата

Малките бензиностанции запазвали по-добри цени заради конкуренцията

От началото на следващата година започва смесване с нов биокомпонент, който е 2-3 пъти по-скъп от настоящия, това също ще се отрази на цените на горивата, обясни Светослав Бенчев.

Повишаването на дизела зависи от всички членки на ЕС, включително и България. Такова увеличение ще бъде понесено трудно от българската икономика и ще доведе до повишаване н цените на всички стоки. Над 35% увеличение на цените на горивата се очаква, а то ще е следствие на административно наложени мерки, коментира Бенчев. Очакванията са отсега нататък да е винаги така с налагането на европейски регулации.

Той поясни, че ЕК е предложила и план за въвеждане на национални фосилни горива, предвижда се и данък емисия върху транспорта.

Бенчев призова българските политици да взимат решения, приемливи за страната ни. България трябва да решава на принципа на неутралността, тоест да се определят цените на пазарен принцип.

Той уточни, че до края на годината, ако няма големи промени на геополитическата сцена, няма да има сериозно поскъпване на горивата. Възможно е малко увеличение - в рамките на жълти стотинки заради лекото поскъпване на барела.

Очаква се сегашните цени в бензиностанциите да се запазят през лятото

Очаква се сегашните цени в бензиностанциите да се запазят през лятото

Условието е да има устойчиви международни цени