Манчестър Сити е шампион на Англия за сезон 2018/19. Селекцията на Пеп Гуардиола триумфира за втори пореден път с трофея, след като спечели решаващото си гостуване на Брайтън с 4:1. По този начин "гражданите" финишираха с точка пред големия си конкурент през тази кампания - Ливърпул, който в същото време надви Уулвърхямптън с 2:0.

29 години не стигат! Ливърпул отново се размина с титлата

29 години не стигат! Ливърпул отново се размина с титлата

"Червените" победиха Уулвърхямптън с 2:0, но това не се оказа достатъчно

"Небесносинята" команда обаче трябваше да мине през сериозна стресова ситуация, тъй като в 27-ата минута инкасира попадение от Глен Мъри. Наложи се Сити да прави светкавичен обрат, за да подсигури във витрината си този така скъпоценен за тях трофей. Решителните попадения бяха дело на Кун Агуеро , Аймерик Лапорт, Риад Марез и Илкай Гюндоган.

Снимка 422880

Източник: EPA/БГНЕС

Поражението с нищо не притесни състава на Брайтън, който вече си бе осигурил оставането в елита и за догодина.

Огромният залог на този двубой принуди гостите от Сити да се втурнат в атака още от първия съдийски сигнал. Целта за ранно попадение можеше да бъде постигната още в 4-ата минута, когато Бернардо Силва влезе на скорост в полето на Брайтън, но не успя да си проправи достатъчно добър коридор за стрелба.

Голям шок застигна "гражданите" в 27-ата минута, когато домакините поведоха в резултата. Паскал Грос центрира от корнер, опитният Глен Мъри беше позициониран на близката греда, надскочи Олександър Зинченко и с глава наказа сюрпризирания Едерсон.

Снимка 422877

Източник: EPA/БГНЕС

Сити обаче не се поддаде дълго на паниката и изравни още в следващата атака. Давид Силва матира цялата защита на "чайките" с извеждащ пас за Серхио Агуеро, който безпощадно реализира под плонжа на Матю Райън.

Оттук насетне австралийският национал имаше доста работа пред своята голлиния. В 30-ата минута той се намеси решително, спасявайки фантастично насочване с глава от страна на Бернардо Силва.

Снимка 422881

Източник: GettyImages

В 37-ата минута стражът на Брайтън отчая и Риад Марез, но все пак капитулира при получилия се ъглов удар. Аймерик Лапорт стартира мощно от малко по-задна позиция и с глава реализира може би най-важното попадение в кариерата си до този момент.

Драматично отново можеше да бъде малко преди паузата, когато Люис Дънк бе на крачка от това да върне интригата, но изпълнението му от фаул беше отразено майсторски от Едерсон Мораеш.

Сити подпечата титлата си с доминантен футбол след почивката. В 63-ата минута миг на гениалност имаше Рияд Марез, който проби през отбраната на Брайтън и отправи фамозен изстрел извън наказателното поле, влетял акуратно в десния ъгъл на Брайтън.

Снимка 422879

Източник: EPA/БГНЕС

До края остана време и за четвърто попадение. "Гражданите" закриха сезона с уникално изпълнение и на Илкай Гюндоган, който беше точен директно от пряк свободен удар.

След последния съдийски сигнал беше време за парти, по време на което Сити отпразнува шумно на "Амекс Стейдиъм" своята втора поредна шампионска титла.

БРАЙТЪН - МАНЧЕСТЪР СИТИ 1:4

0:1 Мъри (27"), 1:1 Агуеро (28"), 1:2 Лапорт (38"), 1:3 Марез (63"), 1:4 Гюндоган (72")

СТАДИОН: "Амекс Стейдиъм"

СЪДИЯ: Майкъл Оливър

БРАЙТЪН: Райън, Бернардо, Дънк, Дъфи, Салтор, Джакънбаш, Бисума, Кайал, Нокаерт, Гросс, Мъри (резерви: Бътън, Бърн, Андоне, Бонг, Бърн, Локадия, Молумби, Монтоя)

СИТИ: Едерсон, Уокър, Компани, Лапорт, Зинченко, Силва, Гюндоган, Силва, Марес, Агуеро, Стърлинг (резерви: Мурич, Данило, Де Бройне, Жезус, Отаменди, Сане, Стоунс)