Десетки страни отправят призиви за създаване на договор за запазване на "смислен човешки контрол върху използването на сила", включително 30 държави, които искат да забранят напълно автономни оръжия, известни още като смъртоносни автономни оръжейни системи.

Директорът на Human Rights Watch (HRW) Мери Уорхам смята, че използването на автономно оръжие се е превърнало в "една от най-сериозните заплахи за човечеството" в света днес, тъй като водещите държави не са предприели адекватни мерки за справяне с проблема.

Тя предупреждава, че е възможно роботите-убийци да "заличат части от човешкото население с необясними атаки". Очертавайки рисковете от AI на бойното поле, тя пише в отворено писмо, че "големите военни сили се състезават, за да пуснат в експлоатация оръжия, които селектират и стрелят по цели без смислен човешки контрол. Това създава призрака на аморални, неразбираеми, до голяма степен неконтролируеми оръжейни системи (роботи-убийци). Освен това предизвиква опасения от широко разпространение и надпревара за въоръжаване, водещи до глобална и регионална нестабилност."

САЩ, Русия и Великобритания против забрана на роботите убийци

САЩ, Русия и Великобритания против забрана на роботите убийци

Няколко държави се опитват да осуетят планове за формулиране и налагане на превантивна международна забрана

Експертът подчертава, че много държави започват да "бият сигнал за тревога" за тези оръжейни системи, тъй като в средата на ноември генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за нов международен договор за забрана на роботите-убийци, заявявайки, че "машините, които имат силата и дискретността да убиват без човешка намеса, са политически неприемливи и морално невъзможни".

Кампания за спиране на роботите-убийци призова за глобален договор, който напълно забранява използването на напълно автономни оръжия.

Мери Уорхам изразява съжаление от факта, че не е постигнат напредък по отношение на преговори за договор за забрана или ограничаване на такива напълно автономни оръжия на среща в ООН в Женева.

Вместо това, държавите се съгласяват в следващите две години да разработват "нормативна и оперативна рамка" за справяне с проблемите, породени от такива оръжейни системи. "Тази неясна цел е далеч от нужната. Единственият подходящ отговор е да се започнат преговори за забрана на роботите-убийци", настоява експертът. Според нея, обществеността все повече застава зад такава забрана.

Почти трима на всеки четирима души, отговорили на нова анкета в 10 европейски държави, искат техните правителства да работят за международен договор, забраняващ смъртоносни автономни оръжейни системи, заяви Human Rights Watch по-рано през ноември.

73% от анкетираните искат, европейските държави да предприемат действия за подкрепа на забрана на оръжейните системи, които биха могли да избират и атакуват цели без смислен човешки контрол.

Например в Холандия, 80% от анкетираните искат правителство да подкрепи подобна забрана. Проучването, проведено през октомври, включва респонденти в Белгия, Финландия, Германия, Унгария, Италия, Ирландия, Норвегия, Холандия, Испания и Швейцария.

Бивш инженер на Google: AI може случайно да започне война

Бивш инженер на Google: AI може случайно да започне война

Производството на хиляди военни роботи с изкуствен интелект е опасно