Великобритания, САЩ и Русия сред държави, които са против налагане на забрана за използване на роботи убийци с изкуствен интелект, пише "Гардиън".

Няколко държави се опитват да осуетят планове за формулиране и налагане на превантивна международна забрана на роботите убийци.

Светът трябва да държи роботите убийци под контрола на човека, призова Берлин

Светът трябва да държи роботите убийци под контрола на човека, призова Берлин

ООН и ЕС призовават за световна забрана на използването такива оръжия

Цяла седмица делегации в централата на ООН в Женева обсъждат потенциални ограничения към международен закон за така наречените смъртоносни автономни оръжейни системи, които използват изкуствен интелект, за да решат кога и кой да убият.

Повечето държави подкрепят идеята за пълна забрана или стриктна правна регулация, която ще се отнася до разработването и използването на такива оръжейни системи. Позицията се подкрепя от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, които описва машините за убиване като "морално несъвместими".

САЩ се опитват да разсеят страховете относно роботите убийци

САЩ се опитват да разсеят страховете относно роботите убийци

Хората винаги щели да вземат окончателното решение

Великобритания, Австралия, Израел, Русия и САЩ са сред група държави, които категорично са против приемане на ограничителни мерки.

Тъй като дискусиите се водят на консенсусна основа, техните възражения ще попречат за постигане на някакъв напредък за приемане на регулация.

Разговорите в Женева се провеждат в съответствие с Конвенцията на ООН за определени конвенционални оръжия от 1983 г. Тя покрива мини, умело замаскирани бомби, запалителни оръжия, лазерни оръжия, които заслепяват и други.