Министърът на външните работи на Германия призова за спешни действия, за да се гарантира, че хората ще запазят контрола си над смъртоносните оръжия като стъпка към забрана на роботите убийци, информира "Ройтерс".

Хайко Маас заяви на конференция за контрол над оръжията в Берлин, че са необходими правила за ограничаване разработването и използването на оръжия, които могат да убиват без човешка намеса.

САЩ се опитват да разсеят страховете относно роботите убийци

САЩ се опитват да разсеят страховете относно роботите убийци

Хората винаги щели да вземат окончателното решение

ООН и ЕС призовават за световна забрана на използването такива оръжия, но до момента дискусиите не са довели до ясен ангажимент за сключване на договор.

Роботите убийци, които вземат решение на живот и смърт на базата на анонимни данни, и напълно извън контрола на човека, днес са реална перспектива, каза Маас и добави, че фундаментално става въпрос "дали ние контролираме технологиите, или те ни контролират".

Германия, Швеция и Холандия се подписаха под декларация на конференция. Те обещават да работят за предотвратяване разпространението на такива оръжия.

Искаме да систематизираме принципите на човешки контрол над всички смъртоносни оръжия в международен план и оттук да предприемем голяма крачка към световна забрана на всички автономни оръжия, подчерта Маас.

Експерт: Роботите убийци ще съществуват само ако ние сме толкова глупави, за да им позволим

Експерт: Роботите убийци ще съществуват само ако ние сме толкова глупави, за да им позволим

95% от всички изследвания на изкуствен интелект са с цел да се удължи човешкият живот

Той се надява, че може да бъде постигнат напредък на преговорите в рамките на Конвенцията за конвенционалните оръжия (ККО) през тази година. Следващите преговори в рамките на конвенцията за смъртоносните автономни оръжия ще се проведат този месец в Женева.

Ново проучване на Ipsos показва, че 61% от анкетираните от 26 държави са против използването на подобни оръжия.

Експерти по изкуствен интелект бойкотират роботите убийци

Експерти по изкуствен интелект бойкотират роботите убийци

Южнокорейски институт си сътрудничи с военна компания в разработката им