Хората винаги ще вземат окончателното решение за това дали въоръжените роботи могат да стрелят. Това обявиха от военното министерство на САЩ, цитирани от американските медии.

Изявлението идва, след като се появяват планове за оръжейни платформи, които могат да избират свои собствени цели на бойното поле.

Плановете се опитват да модернизират съществуващите системи за прицелване, използвайки разработки в машинното разузнаване.

Експерт: Роботите убийци ще съществуват само ако ние сме толкова глупави, за да им позволим

Експерт: Роботите убийци ще съществуват само ако ние сме толкова глупави, за да им позволим

95% от всички изследвания на изкуствен интелект са с цел да се удължи човешкият живот

САЩ увериха, че правилата, уреждащи използването на въоръжените роботи, все още не са променени и хората ще запазят властта си да забранят техните действия.

Плановете на военното министерство на САЩ се опитват да модернизират настоящата Модерна автоматична система за прицелване и леталност (Atlas), използвана в сухопътни бойни машини, за да подпомогнат поразяването на мишената, хваната на мушка от човешки стрелци.

Американските военни търсят търговски партньори, за да помогнат за разработването на системи за прицелване за "придобиване, идентифициране и ангажиране на цели най-малко три пъти по-бързи от настоящия ръчен процес".

А някои коментатори се опасяваха, че това би означавало системи, които биха могли да избират свои собствени цели и да вземат самостоятелно решение за стрелба.

Борисов се тревожи за бъдещето, завладяно от роботи

Борисов се тревожи за бъдещето, завладяно от роботи

Мария Габриел е убедена, че имаме своите цифрови европейски истории на успеха

Американската армия след това актуализира предложението си, за да подчертае ключовата роля на хората в процеса на избирането на мишената.

Американските военни изтъкнаха, че остават ангажирани с правилата, уреждащи взаимодействието между човек и робот, известни като директива 3000.09, която изисква човешки пръст на всеки спусък.

Армията на САЩ също така заяви, че ще публикува поредица от "точки за обсъждане" около взаимодействието човек-робот, които ще бъдат обсъдени на 12 март, когато индустрията е поканена на отворен ден, за да се проучи как може да бъде актуализиран Atlas.

Американската армия не е поставяла роботи в позиция да убиват когото и да било, увериха от Пентагона.