Изследователи от областта на изкуствения интелект от близо 30 страни бойкотират южнокорейски университет заради опасения, че нова лаборатория в партньорство с водеща компания от отбранителната индустрия може да доведе до създаването на "роботи убийци", пише "Гардиън".

Повече от 50 водещи представители на академичните среди са подписали писмо, призоваващо за бойкот на Корейския институт за наука и технологии и неговия партньор, производителя на военна техника Hanwha Systems. Изследователите заявиха, че няма да сътрудничат с университета или да приемат посетители от института заради опасения, че се стреми да "ускори надпреварата във въоръжаването, като разработва" автономни оръжия.

Експерти призоваха ООН да забрани създаването на роботи-убийци

Експерти призоваха ООН да забрани създаването на роботи-убийци

Светът няма много време, за да вземе мерки...

"Налице са много страхотни неща, които можете да правите с изкуствен интелект, които спасяват човешки животи, включително във военен контекст, но открито да се обявява, че целта е да се разработят автономни оръжия и да имате такъв партньор, предизвиква огромна загриженост", изтъква Тоби Уолш, организатор на бойкота и професор в Университета на Нов Южен Уелс. "Това е много уважаван университет, който си партнира със съмнителен от етична гледна точка партньор, който продължава да нарушава международните норми", подчерта Уолш.

Бойкотът идва преди срещата на ООН в Женева през следващата седмица за автономните оръжия, а повече от 20 страни вече призоваха за пълна забрана на роботите убийци. Използването на изкуствен интелект в армиите в страните по целия свят предизвика страхове от ситуация, подобна на тази във филма "Терминатор", и бяха повдигнати въпроси относно точността на тези оръжия и способността им да различават приятел от враг.

Експерти обсъждат и дефинират "роботите убийци"

Експерти обсъждат и дефинират "роботите убийци"

Официално известни като смъртоносните автономни оръжейни системи

Hanwha Systems е един от най-големите производители на оръжия в Южна Корея, като произвежда касетъчни боеприпаси, които са забранени в 120 страни съгласно международен договор. Южна Корея, заедно със САЩ, Русия и Китай, не са подписали конвенцията.

Президентът на Корейския институт за наука и технологии Сун Чул Шин коментира, че е натъжен да чуе за бойкота. "Бих искал да потвърдя, че институтът няма намерение да се занимава с разработването на смъртоносни автономни оръжейни системи и роботи убийци", уверява Шин.

"Като академична институция, ние оценяваме човешките права и етичните стандарти в много висока степен", добави той.