Китай успешно изстреля ново поколение ракета Long March 7A рано тази сутрин при втория си опит, изпращайки експериментален сателит в орбита, информира Си Ен Ен.

Ракетата бе изстреляна от космодрума "Венчанг" на южния остров Хайнан.

Тя пренесе сателита Shiyan-9 за тестване на нови технологии като наблюдение на космическото пространство, обявиха от Китайската корпорация за аерокосмически науки и технологии (CASC).

Корпорацията изгради експерименталния сателит само за 8 месеца, което е рекорд за средни и големи по размер сателити, поясниха от CASC.

Long March 7A e тристепенна ракета с четири ускорителя. Тя е с дължина 60 метра и с диаметър 3,35 метра. Има възможност да изпрати седем тона товари в геостационарна трансферна орбита - на 35 405 километра от повърхността на Земята.

Ракетата предимно е изградена за транспортиране на сателити в геостационарна трансферна орбита. Има потенциал да бъде подобрена за извършване на полети до Луната, Марс и проучване на астероиди в бъдеще.

Първият опит за изстрелване на ракетата Long March 7A през март 2020 г. завърши с провал. Тогава китайски представители заявиха, че инженери ще разследват причината за аварията, но не разкриха подробности.

Китай очаква да изстрелва по 3-5 ракети Long March 7A всяка година преди 2025 г.

През юли 2020 г. Китай предприе мисия до Марс.

Във вторник бе съобщено, че Русия и Китай са сключили споразумение за изграждане на лунна космическа станция.