Meta е премахнала акаунти за нарушение на политиката на компанията за фалшиви акаунти преди изборите на 20 октомври в Молдова, предаде "Ройтерс".

Премахнати са седем акаунта във Facebook, 23 страници, една група и 20 акаунта в Instagram за нарушаване на "координираната политика за неавтентично поведение".

От Meta уточниха, че около 4200 акаунта следват една или повече от 23-те страници и около 335 000 акаунта следват един или повече от акаунтите в Instagram.

Властите в Молдова също казаха, че са блокирали десетки канали в Telegram и чат ботове, свързани с купуването на гласов - да се гласува с "не" на референдум за членство в ЕС, проведен заедно с президентските избори. 

Евродепутатите настояват Русия да спре провокациите и да изтегли войските си от Молдова

Евродепутатите настояват Русия да спре провокациите и да изтегли войските си от Молдова

ЕП осъжда в резолюция злонамерените действия, намеса и хибридни операции на Русия

Президентът Мая Санду се бори за втори мандат на изборите и определи референдума за присъединяване към 27-членния блок като крайъгълен камък на своята политика.

Според Meta фалшивите акаунти са публикували критики към Санду, проевропейските политици и близките връзки между Молдова и Румъния и са подкрепял проруските партии в страната.

Компанията посочи, че дейността й е съсредоточена около няколко фиктивни новинарски марки на руски език, които се представят за независими субекти с присъствие в множество интернет услуги, включително Facebook и Instagram, както и Telegram, OK.ru и TikTok.

Националният следствен инспекторат съобщи, че е блокирал 15 канала на популярното приложение за съобщения Telegram и 95 чат бота, предлагащи пари на избирателите. На потребителите беше казано, че каналите "нарушават местните закони" относно финансирането на политически партии.

Русия дала милиони, за да дестабилизира управлението на Молдова

Русия дала милиони, за да дестабилизира управлението на Молдова

Кишинев разкрил мащабна схема със стотици хиляди участници

Инспекторатът е проследил и сметките до поддръжници на избягалия бизнесмен Илън Шор - членове на забранената партия, носеща неговото име, или на избирателния блок "Победа", който той създаде на нейно място от Москва, където е в изгнание.

Молдовската полиция съобщи в четвъртък, че е претърсила домовете на лидери, свързани с Шор, като част от криминално разследване за намеса в изборите. Полицията каза, че десетки хиляди избиратели са били подплатени чрез сметки в руска банка, за да провалят вота.

Шор беше осъден на 15 години затвор задочно миналата година във връзка с изчезването през 2014 г. на 1 милиард долара от молдовски банки. Той отрича обвиненията за опит за подкупване на избиратели.

Мая Санду обвинява Москва, че се опитва да свали нейното правителство, докато Москва я обвинява в подклаждане на "русофобия".

Германия: Молдова е следващата на опашката, ако Украйна падне

Германия: Молдова е следващата на опашката, ако Украйна падне

Франция, Германия и Полша изразиха своята непоколебима и постоянна подкрепа за страната