От Българско дружество за защита на птиците съобщиха, че е открито ново гнездо на морски орел в близост до река Тунджа в района на Ямбол. Двойката морски орли вече мъти в гнездото, което е разположено върху топола.

С това откритие двойките морски орли по долината на река Тунджа и околностите ѝ станаха десет. Според защитниците на птиците долината на река Тунджа вече е едно от най-важните места за гнездене на вида в страната. Застрашения вид гнезди и в поречието на река Дунав, както и по Черноморското крайбрежие.

Новото гнездо е свидетелство за увеличаващата се популация на вида в България, като този процес особено ясно се забелязва във вътрешността на страната, където допреди 10 години са били наблюдавани само 1-2 двойки. През 1985 година в България е била известна само една двойка морски орли. Днес техният брой е между 33 и 35 двойки. Според еколози тази тенденция се наблюдава, защото птиците идват от Централна и Северна Европа, където популацията на морския орел е нараснала.

Морският орел е най- големият орел в нашата природа - размахът на крилете му достига до 240 см, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Орелът се храни с риба и строи огромни гнезда, предимно в короната на стари дървета, добавят природозащитниците.