НАСА засече 21 марсотресения на червената планета, използвайки суперчувствително устройство на апарата InSight, кацнал на Марс миналата година, съобщава "Дейли мейл", цитирайки НАСА.

Учените пускат извадка от записи, които са ускорени и обработени, така че да могат да бъдат чути от човешкото ухо.

Марсотресенията са еквивалент на земетресенията и са причинени от движения във вътрешността на планетата, много вероятно от вулканични горещи точки.

Отчетоха първото марсотресение

Отчетоха първото марсотресение

Първият сеизмичен сигнал от повърхността на планетарно тяло, различно от Земята

Изучаването на тази сеизмична дейност ще помогне за проучването на вътрешната структура на Марс и може също да помогне да определи кои от вулканите на планетата все още са активни.

Сеизмометърът на InSight е открил повече от 100 звукови събития, но експертите смятат, че само 21 от тях с голяма вероятност могат да се определят като трусове.

Един от трусовете достига магнитуд 3,7, а друг е с пик 3,3. Останалите може да са марсотресения, но може да представлява различен източник на звук.

InSight пристигна на повърхността на Марс през ноември 2018 г. и регистрира първите сеизмични трусове още през април.

"Беше вълнуващо, особено в началото, когато чух първите вибрации", каза инженерът Константинос Чараламбос от Imperial College London, който помага за осигуряването на аудиозаписите. "Представяте си какво наистина се случва на Марс, докато InSight си седи на повърхността."

Мъск представи кораба си до Марс, изпраща го в орбита до 6 месеца

Мъск представи кораба си до Марс, изпраща го в орбита до 6 месеца

Корабът също ще може да лети до други места в Слънчевата система

"Марсианската кора е като смесица от земната и луната", коментира говорител на лабораторията за реактивни двигатели на НАСА. "Марс със своята повърхност с кратери е малко по-подобен на Луната със сеизмичните се вълни, които продължават за минута или повече, докато земетресенията на Земята могат да дойдат и да заминат за секунди."

Сеизмометър на борда на апарата е толкова чувствителен, че може да долови звука на марсианския вятър.

Уредът може също така да разпознава движенията на роботизираното рамото на апарата, както и други механични шумове на самия InSight.

Междувременно пробивен инструмент на устройството - предназначен за измерване на вътрешната температура на планетата - по същество е неактивен от месеци.

Инженерите се опитват отново да активират устройството, за да проведат и този конкретен експеримент. Така наречената "къртица" е предназначена да проникне на 5 метра под повърхността на Марс, но успява само 30 сантиметра, преди да се повреди.

Изследователите подозират, че марсианският пясък не осигурява необходимото триене за копаене, което кара "къртицата" безпомощно да подскача в дупката, вместо да се зарови по-дълбоко и да образува яма около себе си.

НАСА приоритизира космическата сигурност и изследва безопасно Луната и Марс

НАСА приоритизира космическата сигурност и изследва безопасно Луната и Марс

Токио и Вашингтон разширяват своя съюз на фона на нарастваща активност на Китай