Тютюнопушенето причинява един на всеки 10 смъртни случая по света, като половината от жертвите са само в четири страни - Китай, Индия, САЩ и Русия. Това показва ново проучване, цитирано от БиБиСи.

Въпреки политиките за контрол на тютюнопушенето, прилагани от десетилетия, с нарастването на населението се наблюдава увеличен брой на пушачите, предупреждават учените.

Изследователите изтъкват, че смъртността може да нарасне допълнително, тъй като тютюневите компании агресивно разработват нови пазари, особено в развиващите се страни.

Докладът е бил публикуван в медицинското списание "Лансет".

"Въпреки повече от половин век на недвусмислени доказателства на вредното въздействие на тютюна върху здравето, днес един на всеки четирима мъже в света пуши всеки ден", посочва един от авторите на проучването д-р Емануела Гакиду.

"Пушенето остава вторият най-голям рисков фактор за преждевременна смърт и инвалидност, и по този начин за по-нататъшно намаляване на неговото въздействие ние трябва да засилим контрола върху тютюна, за да намалим по-нататъшното разпространение на тютюнопушенето", допълва експертът.

Докладът се основава на навиците за пушене в 195 страни и територии между 1990 и 2015 г.

Установено е, че близо 1 млрд. души са пушили всекидневно през 2015 г. - един на всеки четирима мъже и една на всеки 20 жени.

Това все пак е намаление от един на трима мъже и една на 12 жени, които са палили цигара през 1990 г.

Обаче нарастването на населението означава, че се наблюдава увеличаване на общия брой на пушачите, повишение от 870 млн. души през 1990 г.

А броят на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето - повече от 6,4 млн. през 2015 г. - се увеличава с 4,7 процента през същия период.

Проучването е установило, че някои страни са успели в усилията си да помогнат на хората да се откажат, най-вече чрез комбинация от по-високи данъци, предупреждения върху опаковките и образователни програми.

През 25-годишния период в Бразилия се наблюдава спад на процента на пушачите от 29 до 12% сред мъжете и от 19 до 8% сред жените.

Ала в Русия се отчита увеличение на пушачите сред жените с 4 процента през изследвания период, като подобни тенденции се отчитат в части от Африка, предупреждават авторите.