В Египет откриха най-големия древен град, погребан под пясъка в продължение на хилядолетия. Археолозите приветстваха откритието, а експерти коментират, че това е една от най-важните археологически находки от разкриването на гробницата на Тутанкамон, информира АФП.

Снимка 526351

Източник: ЕПА

Известният египтолог Захи Хауас обяви откритието на "изгубения златен град", като поясни, че откритото място е до Луксор, дома на Долината на царете.

"Египетската мисия под ръководството на доктор Захи Хауас откри града, изгубен под пясъците. Градът е на 3000 г., датира от управлението на Аменхотеп III, и използван от Тутанкамон и Ай", съобщи археологическият екип.

Снимка 526353

Източник: ЕПА

Това е най-големият древен град, откриван някога в Египет, наречен Атон.

Открити са бижута като пръстени, амулети и много други артефакти, включително тухли с печати на Аменхотеп III.

"Много чуждестранни мисии издирваха този град и никога не го откриха", коментира Хауас, бивш министър на антиките.

Снимка 526345

Източник: ЕПА

Археолозите започнаха разкопките през септември 2020 г. между храмовете на Рамзес III и Аменхотеп III до Луксор, на 500 километра южно от столицата Кайро.

Седем месеца по-късно няколко квартала са открити, включително пекарна, административни и жилищни райони.

Снимка 526347

Източник: ЕПА

Аменхотеп III наследява империя, която се простира от Ефрат до Судан и умира около 1354 пр.Хр. Управлява близо 4 десетилетия.

Откритията на археолозите не са докосвани от хиляди години, сякаш са оставени от древните египтяни вчера, подчертават археолозите.

Снимка 526346

Източник: ЕПА

Мисията очаква да открие недокосвани гробници със съкровища.

Снимка 526352

Източник: ЕПА