NASA публикува цветни снимки, изпратени от апарата "Пърсивирънс", който започна мисията си Марс. Една от тях е заснета няколко секунди преди кацането му на Червената планета.

По думите на главния инженер на проекта Адам Стелснър, изображението ще влезе в историята на космическите проучвания. То е заснето от спускаемия модул "Атлас V", който осъществи кацането на апарата върху марсианската повърхност.

Снимката е скрийншот от видео, изпратено от "Пърсивирънс" заедно с други данни, включително техническа информация за състоянието на апаратурата - те показват, че всички системи работят нормално.

Другите снимки са направени от самия марсоход - вече на повърхността на Червената планета.

Марсоходът на НАСА кацна на Марс

Марсоходът на НАСА кацна на Марс

Всички операции по маневрата са извършени автоматично

Той кацна на 18 февруари в района на кратера Джезеро след 7-месечен полет. Ракетата-носител "Атлас V" беше изстреляна през юли 2020 г. от космическия полигон "Кейп Канаверал" във Флорида.

Мисията на "Пърсивирънс" е да търси следи от живот и да изследва доколко на Марс има условия за живот. Тя е част от по-мащабен план на NASA за пилотиран полет до Марс, които да отведе там първите посланици на Земята през 2035-2040 г.

От НАСА се надяват да изпратят хора на Марс до 2035-2040 г.

От НАСА се надяват да изпратят хора на Марс до 2035-2040 г.

Юрчик отбеляза, че те ще останат на Марс до края на живота си