Тракийските жени жрици са представени във впечатляващите артефакти от изложбата "Легенди в злато. Тракийските съкровища от България".

За изложбата, с която България се представи в Берген, Кралство Норвегия, пред News.bg разказва доц. д-р Бони Петрунова, ръководител на проекта.

"В голяма част от съдовете и предметите са представени тракийските легенди, които представят тракийската жрица, тракийската жена воин, тракийската богиня майка". На въпроса по какво си приличат жените викинги и тракийските жени жрици, доц.д-р Бони Петрунова посочи: "Това, което ги обединява, е, че в екстремни периоди, която и да е жена, призвана да опазва човешкия род, изважда неподозирани сили от себе си и успява да опази децата си, рода си и племето си, така че там се намери един допир. Между другото и прабългарските жени са участвали във войската и също са били известни с това, че умеят да яздят кон, да стрелят с лък и в екстремни моменти да поемат функцията на мъжа."

Изложбата, с която България се представи в Берген, Кралство Норвегия, се състои от 603 експоната от 12 български музея. Освен емблематичните за тракийската култура - Панагюрско, Бовоско, Летнишко златни съкровища, за пръв път България е била представена с богатите апликации на колесницата от с. Свичари, Ивайловградско, погребалните дарове от владетелския гроб в Далакова могила, бронзовата глава на император Пупиен от Нове, Свищов.

Куратори на изложбата са Елка Пенкова и д-р Любава Георгиева.

По време на представянето на резултатите от съвместното сътрудничество между България и Норвегия проф. Валерия Фол зададе въпрос, с който опроверга слуховете, че изложбата тръгва към Чикаго. Оказва се, че експонатите са дългоочаквани в Регионалните исторически музеи, от чиито фондове са взети.

С изложбата, освен публиката в Берген, Кралство Норвегия, България кани и всички гости на Берген, които са от цял свят, защото както посочва и ръководителят на проекта - Берген е един изключително добре поддържан град музей.

"С тази изложба ние подсказахме какво може да се види в България, което бе една великолепна реклама и голям успех за българския туризъм. Това го усетих още там по време на откриването. Разбира се ефектът веднага се почувства. Има заявки за продължаване на културното сътрудничество между България и Норвегия, както в България - норвежки, така и в Норвегия - български", заяви доц. д-р Бони Петрунова.

Като директор на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова не скри амбициите си за следващата 2018 г. "Смятам, че нашата експозиция се нуждае от модернизиране, преосмисляне и може би една нова концепция, която да отвори нови погледи към културно-историческото наследство, така че ще се работи в тази насока".

Предстои през 2018 г. да бъде открита съвършено нова зала в НИМ, в която ще бъдат представени българските земи в периода на XV - XVII век. "Нещо, което досега го нямаше", каза още директорът на музея.

През 2018 г. предстоят две ключово важни изложби - едната за 3-ти март, а другата за българското председателство. Европейските гости по време на председателството ще имат възможност да се запознаят посредством постери и плакати със седемте паметника, с която България е призната в ЮНЕСКО като третата страна с най-много паметници - обекти на световното културно наследство. Така в листата на ЮНЕСКО влизат 7 български паметници на културата. Общо те са девет, но два от тях са природни. Тези седем паметника, между които са Мадарският конник, Гробницата в Свещари, Ивановските манастири, Рилският манастир, Казанлъшката гробница, целият град Несебър, ще бъдат представени и в една изложба в Националния исторически музей.

"Мисля, че точно тук е мястото, където да представим това, с което сме известни пред света, с което светът е признал България като средище на световната памет", допълни още доц. д-р Бони Петрунова.