Необичайно добре запазен скелет на динозавър, който датира от късния юрски период преди около 150 милиона години, ще бъде пуснат на търг в Париж в средата на октомври, съобщава "Ройтерс". Става дума за камптозавър известен като "Бари". Той е открит през 90-те години на миналия век в американския щат Уайоминг. Първоначално е възстановен през 2000 г. от палеонтолога Бари Джеймс, от когото получи името си.

Италианската лаборатория Zoic, която придоби Бари миналата година, е извършила допълнителни реставрационни работи по скелета. Той е висок 2,10 метра и дълъг 5 метра. "Това е изключително добре запазен екземпляр, който е доста рядък", коментира Александър Гикело от парижката аукционна къща Hotel Drouot, където ще се проведе продажбата. По думите му черепът е завършен на 90%, а скелетът е завършен на 80%.

Екземплярите на динозаври на пазара на изкуството остават рядкост. Според Гикело те са не повече от две продажби годишно в световен мащаб. Очаква се скелетът да се продаде за около 1,28 милиона долара.

В Аржентина откриха вкаменелости на огромен динозавър

В Аржентина откриха вкаменелости на огромен динозавър

Той е един от нй-големите, откривани досега