Екипаж от трима души трябва да се върне от Международната космическа станция (МКС) рано в петък, но на съвсем различна планета, от тази, която напуснаха миналата година, съобщава БиБиСи.

Свикнали с изолацията, руснакът Олег Скрипочка и американската Джесика Меър напуснаха Земята през септември 2019 г., преди да се появи Covid-19. Друг американец, Андрю Морган, е на МКС от юли 2019 г.

Пандемията промени обичайната процедура за връщане на космически екипажи.

"Доста сюрреалистично е да се види Земята. Оттук тя изглежда толкова зашеметяващо, както винаги, така че е трудно е да повярваме на всички промени, настъпили след напускането ни", коментира Меър.

Тримата трябва да се върне на Земята в 5 часа сутринта по Гринуч в петък, по това време Скрипочка и Меър ще са прекарали 205 дни в космоса, а Морган 272 дни.

Капсулата обикновено каца в Казахстан, след това екип взима екипажа и ги отвежда до най-близкото летище и всеки лети към дома си. Този път Казахстан обяви извънредно положение и повечето от летищата са затворени.

Понастоящем екипът за търсене е под строга карантина и ще трябва да направи тест непосредствено преди да  тръгнат, за да се гарантира, че няма да заразят пристигащите от космоса.

Заместващият екипаж от двама руснаци и американец, които излетяха за МКС на 9 април, също взе крайни предпазни мерки, за да избегне изнасянето на инфекцията в космоса, като прекара месец и половина под карантина преди изстрелването.

Космическата площадка за изстрелване на Байконур все още работи и тримата членове на екипажа ще бъдат откарани там. Руснакът ще вземе самолет за дома, докато американците ще бъдат откарани за три часа на югоизток към Кизилорда, откъдето самолет на НАСА ще ги върне обратно в САЩ.

Обикновено екипите от завръщащи се космонавти и астронавти ще преминат през специална програма за рехабилитация, продължаваща няколко седмици. След дълъг престой в нулева гравитация тялото се нуждае от време, за да свикне с живота в постоянна гравитация.

Но този път лекарите имат допълнителната задача да предпазят екипажа от коронавируса.

"Ще бъде трудно да не прегръщаме семейството и приятелите си, след като бяхме тук в продължение на седем месеца", обясни Меър, която миналата година за първи път в история извърши първа в света изцяло женска космическа разходка с астронавтът от НАСА, Кристина Кох.

"Мисля, че ще се чувствам по-изолирана на Земята, отколкото тук. Ние сме заети с невероятни занимания и задачи и не чувстваме изолацията", добави тя.

МКС обикаля около орбитата на Земята от 1998 г. Участват пет партньора - САЩ, Русия, Япония, Канада и Европейската космическа агенция.

Американски астронавт и двама руски космонавти полетяха със "Союз" към МКС

Американски астронавт и двама руски космонавти полетяха със "Союз" към МКС

След като са прекарали строга карантина