Астрономи засякоха радио сигнали от галактика джудже, намираща се на 3 милиарда светлинни години от Земята, съобщи The Guardian.

Учените, направили откритието, се занимават с търсенето на сигнали от извънземни цивилизации по проекта "Breakthrough Listen preoject" на професор Стивън Хокинг и руския милиардер Юрий Милнер. Проектът има за цел да установи признаци на интелигентен живот във Вселената и е на стойност от 100 млн. щатски долара.

Сигналите от някои звезди навярно са от извънземни

Сигналите от някои звезди навярно са от извънземни

"На този етап тази хипотеза трябва да бъде потвърдена"

Астрономите са уловили 15 мощни и повтарящи се радиоимпулса. Предполага се, че радиоимпулсите идват от черни дупки или въртящи се неутронни звезди, които имат много изключително силни магнитни полета. Предполага се и че сигналите може да идват от извънземен кораб.

До сега са засичани около 25 радиосигнала, идващи от непознати източници извън нашата слънчева система. Те обаче продължават милисекунди, което прави установяването на източника много трудно, защото радиотелескопите могат да засичат само част от небето в даден момент.

Сигналите уловени сега са единствените, които се повтарят и идват от един източник. Източникът на сигналите се намира в галактика джудже на около 3 милиарда светлинни години от Земятa и е открит през 2012 година. От тогава източникът е известен под името FRB 121102 (Fast Radio Burst).

"Анонимните": НАСА обяви, че има извънземен живот

"Анонимните": НАСА обяви, че има извънземен живот

Нашата цивилизация е на ръба да открие доказателства

Според член от екипа на проекта "Breakthrough Listen preoject" откритието не само потвърждава, че източникът е в ново активно състояние, но и дава възможност да се направят много ясни измервания на свойствата на тези загадъчни импулси. Благодарение на високата разделителна способност на данните, получени от "Listen", тези измервания ще бъдат направени с голяма прецизност, което може да отговори на много въпроси за това какво се случва в Космоса.