От тази година започна обратен домино ефект за националпопулистите. В предните години те бяха в подем и този процес се разпространяваше верижно в страните членки, но сега има промяна.

Това е коментирал председателят на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстад на лидерска среща на либералите в Европа, съобщават от ДПС, които са част от АЛДЕ.

Срещата се е провела вчера (22 юни) в двореца "Егмонт" в Брюксел в навечерието на срещата на върха на ЕС и е имала за цел да очертае актуалните за либералите въпроси от дневния ред на Европейския съюз и позициите им по темите, които ще се дискутират на Европейския съвет.

Либералните лидери са се обединили около необходимостта от реформи в Евросъюза. Те са обявили, че европейците са дали възможност на политиците да проявят решителност и че това доверие не бива да се пропилява. Либералите са и можели в бъдеще да бъдат катализатор на цялостна и категорична реформа, основана на либералните ценности и отчитайки социалните измерения.

Като приоритети на работата им били очертани стимулирането на конкурентноспособността и заетостта, сигурност и отбрана, управление на миграцията в Европейския съюз и извън него. Било подчертано, че отговорността за промените в Европа вървят заедно със солидарността между страните членки.