Българският евродепутат Момчил Неков ще обсъжда американските визи с президента на Европарламента Антонио Таяни, съобщиха от Еврокомисията.

Във вторник изтече срока, даден на Европейската комисия от Европарламента, за въвеждане на визи за гражданите на страни като САЩ, които дискриминират българите относно визите.

Българският евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Момчил Неков инициира среща с председателя на Европейския парламент - Антонио Таяни, на която да бъде обсъдена визовата дискриминация към българите.

Преди 2 месеца Европейският парламент гласува резолюция, в която призова Европейската комисия да спази законовото си задължение да наложи визи за страни като САЩ, защото тези страни не третират всички граждани на Европейския съюз по еднакъв начин.

От гражданите на България, Румъния, Полша, Хърватия и Кипър американските власти все още изискват визи за влизане в страната. За гражданите на всички останали страни от ЕС такова изискване няма. Американците не изискват визи и от гражданите на редица други страни, сред които Южна Корея, Чили и Бруней.

"Вече над една година Европейската комисия е в нарушение на собственото си законодателство, защото не защитава по еднакъв начин интереса на всички европейски граждани. Има европейски закони, които трябва да важат за всички. Поканих г-н Таяни за среща, на която да обсъдим ролята, която ще изиграе Парламентът в този правен казус", коментира българският евродепутат.

Повод за думите му бе решение на Европейската комисия да не предложи въвеждането на визи за гражданите на държавите, които все още изискват визи за някои държави членки на ЕС.

Правителството на ГЕРБ можеше да започне дело срещу Европейската комисия преди повече от година, но не го направи.

Бившият министър по европейските въпроси Меглена Кунева също омаловажи въпроса, като предложи да бъде поставен чак след година по време на председателството на България.

"Крайно време е някой да защити интереса на българските граждани. Ще използвам всичките си правомощия да направя това", заяви още българският евродепутат.

Момчил Неков е най-активният български евродепутат по темата визова дискриминация срещу българите. Срещата с председателя на Европейския парламент е поредната стъпка в каузата на Момчил Неков.

Той инициира писмена декларация в ЕП, проведе и срещи с правните експерти на институцията, на които бяха очертани следващите стъпки на действие при неспазване на законодателството от страна на Европейската комисия.