България може да избегне санкциите от ЕК за неприлагането на Директивата за колективно управление на авторското право и сродните му права. За това алармираха от Музикаутор.

От сдружението за управление на авторските права на българските музикални творци Музикаутор посочват, че Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (GESAC) и Европейската група на дружествата на композитори и автори (GESAC) са внесли писмо до всички отговорни институции в България, в което са предложили експертно съдействие на България за транспониране на Директивата за колективното управление на авторското право и сродните му права в законодателството ни.

Музикаутор: Щетите за България са много повече от санкциите на ЕК

Музикаутор: Щетите за България са много повече от санкциите на ЕК

Българските институции не работят за защита на интелектуалнат асобственост

Писмото на GESAC и GESAC е било адресирано до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цвета Караянчева, председателите на Комисията по културата и медиите и на Комисията по правни въпроси в 44-тото Народно събрание Вежди Рашидов и Данаил Кирилов, както и до министъра на културата Боил Банов.

В писмото двете организации изразяват готовност да предоставят експертиза, знания, добри практики и сравнителен анализ от други държави, които вече са транспонирали директивата, така че България да има съвременно и адекватно на европейските стандарти законодателство. Организациите се мотивират и с това, че липсата на съответно законодателство в сферата на колективното управление на правата у нас изпраща негативен сигнал до страните членки за отговорността на България по отношение на задължението ѝ да синхронизира законодателството си с това на ЕС. Това се случва в навечерието на председателството на страната ни на Съвета на ЕС.

ЕК съди България за неприлагането на Директивата за авторско право

ЕК съди България за неприлагането на Директивата за авторско право

ЕК иска по 19 121 евро на ден

Припомняме, Европейската комисия взе решение да предяви иск срещу България в Съда на ЕС. Искът е в размер на над 19 000 евро на ден, тъй като няма национален акт, който имплементира директивата в родното ни законодателство. Сдруженията Музикаутор и Филмаутор, които са българските партньори на CISAC и GESAC, посочват, че многократно са алармирали отговорните институции за необходимостта от приемането на такъв закон, но това не е станало.

Новата директива за авторските права готова до средата на 2018 г.

Новата директива за авторските права готова до средата на 2018 г.

Директивата ще балансира интересите на потребителите и творците