Да поставим членството ни в Шенген на дневен ред по време на председателството ни на ЕС. Това предложи пред News.bg евродепутатът в ЕНП Емил Радев. Аргумент, според него, е това, че България пази най-добре външните европейски граници.

Ние пазим границите по-добре даже от държави, които са член на Шенгенското пространство, категоричен бе евродепутатът и допълни: "Ние сме пример с това, което направихме да укрепим външната граница с Турция. Неимоверно много усилия и личен състав се хвърлят там." Затова и трябва да имаме достъп до Шенгенската информационна система.

Дъблинското споразумение тотално не работи, посочи още българският евродепутат.

"За съжаление ЕК вкара предложения за промяна, но те са чисто козметични. Като страна на външната европейска граница трябва да се чуе нашия глас, защото не може България да отделя огромни средства - над 100 милиона лева годишно да охранява българо-турската граница и от друга страна да поема тежест от всички онези, които търсят убежище", подчерта той. Сега борбата на нашите представители в ЕП е да се промени споразумението.

"Ние се стараем да консолидираме българската политика. Надявам се и на новото правителство това да бъде приоритет и да го защитава в Съвета. Мъчим се да направим всичко възможно да получим подкрепата на други държави членки, които са по външната граница и най-сетне да заявим, че този механизъм е несправедлив и трябва да се промени", обясни Емил Радев и допълни, че се надява да бъдем чути.

Повече по темата може да прочетете в интервюто на Диляна Панайотова.