Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел е начело на делегация евродепутати от парламентарната група, която е на мисия в Тунис на 27 и 28 февруари.

Мисията е в контекст на отговорностите на Мария Габриел като координатор на Групата на ЕНП за отношенията със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка. Тунис е стратегически партньор на ЕС с оглед географското ни съседство със страната и значението й за отговор на днешните предизвикателства, особено в областта на миграцията. Ето защо е нужно тясно сътрудничество за демократични реформи в Тунис, икономическа модернизация и управление на миграционните потоци (предстоят преговори с Тунис за сключване на споразумение за обратно връщане на мигранти).

Целта на мисията е да се запознае на място именно с напредъка на демократичния процес в страната и се обсъдят водещи теми като сигурността, миграцията, финансираните от ЕС проекти, парламентарната дипломация. Въпросите ще бъдат във фокуса на дискусии с министър-председателя, министри от правителството, председателя на парламента, съвместния парламентарен комитет ЕС-Тунис, посланици и други водещи политически фигури.

Тунис е единствената страна след Арабската пролет със сравнително стабилно политическо развитие и високо ниво на защита на правата на жените. Подкрепата на ЕС за развитие на регионите, икономиката, справяне с първопричините за миграция, борбата с тероризма е важна, тъй като Тунис е стратегически партньор в рамките на Южното съседство.