Правителството само създава двойни стандарти с преговорите, които води за присъединяването ни към Шенген. Това мнение изрази евродепутатът в групата на социалистите в ЕП Момчил Неков.

Той критикува кабинета, че не е достатъчно настоятелен в тази национална цел.
Неков е недоволен, че Бойко Борисов е съгласен да ни приемат само по въздух, а после по вода и суша.

ЕП прие доклада на Станишев за влизането ни в Шенген
Обновена

ЕП прие доклада на Станишев за влизането ни в Шенген

С голямо мнозинство ЕП се затъпи за пълното ни членство в Шенген

Ако реално сега дясното ръководство на евроинституциите ни приеме Шенген по въздух, това ще е политически подарък с PR ефект по време на избори, тълкува евродепутатът.
Това не ни прави конкуренти, отсече той

София е крайна гара, подчерта Неков.
Не е ясно кога ще влезем по суша и вода.

Това не ни помага по никакъв начин, смята още евродепутатът. Освен това Неков се притеснява, че ако се съгласим на този компромис, да сме в Шенген само по въздух, не е ясно кога ще влезем по суша и вода и отново пълноправното ни присъединяване ще се отложи във времето.

Приемат ни в Шенген с въздушните ни граници?

Приемат ни в Шенген с въздушните ни граници?

Според високопоставени източници в Брюксел...

 

Неков тълкува и че на страната ни е нужен сериозен анализ за това какви кадри са нужни на всеки български регион. А такъв анализ в момента нямало, възмути се той.

По думите на евродепутата такива данни ще са в полза на бизнеса в търсенето на кадри и за развитието на регионите.

Българският представител в ЕП коментира постигнатото по доклада за уменията. Той е доволен, че общността има нова програма за европейски умения.

Неков: 21 век е век на умения.

Евродепутатът коментира и дуалното образование, което е добре познато и у нас. Дори припомни, че преди години от нас в сферата вземат опит Франция и Великобритания. Сега се опитваме да върнем блясъка, подчерта той.

Не се регионализират уменията и политиките, подчерта още той. Не се знае къде по региони има липси на конкретни кадри, а пред всеки регион има различни предизвикателства и предимства. За пример той даде Силистра. 
Според обстойно потупване 8% от младежите искат да емигрират, а в същото време реално 25% от родителите искат децата им да емигрират. Предстои това проучване да бъде представено на БСП и да се направи сериозен регионален анализ на нужните кадри.

2 900 деца приети в дуалната форма на обучение за последните две години

2 900 деца приети в дуалната форма на обучение за последните две години

Мотивацията на децата днес е много трудна, обезпокоен Вълчев

Не знаем какви кадри трябват за всеки регион, категоричен е Неков. Ако искаме да си помогнем, не трябва да разчитаме и да очакваме решението от ЕС, а да се действа на ниво България за според него. А анализът на нужните кадри по региони ще бъде представен на министъра на образованието и на социалния министър.

Според евродепутата парите за саниране е трябвало да се вложат в образование.