Европейския парламент прие доклада на лидера на европейските социалисти Сергей Станишев за влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство с пълни граници.

Евродепутатите гласуваха резолюция за пълното приемане на страната ни в Шенген с голяма мнозинство - 514 гласа "за", 107 "против" и 38 въздържали се.

ЕП обсъжда резолюция с призив за приемането на България и Румъния в Шенген

ЕП обсъжда резолюция с призив за приемането на България и Румъния в Шенген

И двете страни изпълняват критериите от 7 години, пише Станишев

След гласуването Станишев коментира идеята за двуетапното влизане на България в Шенген.
По думите "да влезем само по въздух и вода означава да бетонираме двойния стандарт спрямо страната ни".

"Радвам се, че след процес, продължил близо година, усилията се увенчаха с успех и докладът беше приет с голямо мнозинство. Благодаря на колегите евродепутати за подкрепата и доверието, не само към мен като докладчик, но и към страната ни, която по всеобщо мнение в Европарламента трябва незабавно да стане пълноправен член на Шенген, и то с всички граници едновременно - сухопътни, морски и въздушни", каза Станишев.

България и Румъния с подкрепа за Шенген

България и Румъния с подкрепа за Шенген

Гласуване в Страсбург

Според него това е сериозен успех за България, защото днес категорично се отхвърля "опасната и идваща от десни и либерални правителства" идея за поетапното ни членство в шенгенското пространство.

Двуетапното приемане в Шенген, по думите на българския евродепутат, би означавало риск премахването на сухопътните граници да се отложи за неопределеното бъдеще при неопределени критерии.

Тези граници обаче са много по-важни от икономическа и социална гледна точка, заради огромния поток от товари и туристи през границите ни с Гърция и Румъния, обясни Станишев.

Крайно време е да видим България в Шенген, убеден Тимерманс

Крайно време е да видим България в Шенген, убеден Тимерманс

Страната ни е свършила страхотна работа и е изпълнила всички условия

"Хиляди коли се струпват от двете страни на гръцката граница по празниците, и особено през летния сезон. Само за 2017 г. над 1 млн. 300 хил. български граждани са пътували до Гърция, а 1 млн. 270 хил. гърци са посетили страната ни", каза още лидера на ПЕС след гласуването.
В същото време премахването на граничния контрол с двете страни членки на ЕС ще позволи на България да концентрира много повече финансов, логистичен и човешки ресурс в охраната на външната граница на Европа и в по-бързото и качествено обслужване на пътниците, категоричен е той.

Германия ще подкрепи двуетапно приемане на България в Шенген според Ковачев

Германия ще подкрепи двуетапно приемане на България в Шенген според Ковачев

ЕС има нужда от обща външна политика според еверодепутата

"С днешната позиция на Европарламента балансът на силите в ЕС вече е в наша полза - две от трите институции - Европейският парламент и Европейската комисия - подкрепят идеята за приемане с всички граници.

Този доклaд е силен инструмент в ръцете на българското правителство в преговорите с държавите членки в Съвета на ЕС.

Станишев ходатайства: ЕП с резолюция за приемането на България в Шенген

Станишев ходатайства: ЕП с резолюция за приемането на България в Шенген

Очаква се ЕП да приеме резолюцията през октомври