Европейският парламент обсъди тази вечер доклада на евродепутата Сергей Станишев за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Документът ще бъде подложен на гласуване днес.

Лидерът на ПЕС настоява за пълно приемане на България в Шенгенското пространство едновременно със сухопътни, морски и въздушни граници. През ноември текстът беше одобрен от комисията по вътрешни работи в Европейския парламент.

ЕП обсъжда резолюция с призив за приемането на България и Румъния в Шенген

ЕП обсъжда резолюция с призив за приемането на България и Румъния в Шенген

И двете страни изпълняват критериите от 7 години, пише Станишев

Станишев отбеляза, че членството в Шенген има ясни критерии и това, което предлагат в Европейския съвет, е половинчато решение, което ще създаде опасен прецедент, припомня БНТ.

Това е продължаването на третирането на България и Румъния като неравноправни страни членки, защото договорът за Шенген е много ясен - изпълняваш критерии, длъжни са да те приемат като страна член, коментира той предложението поетапно да влезем по въздух, море и суша.

Крайно време е да видим България в Шенген, убеден Тимерманс

Крайно време е да видим България в Шенген, убеден Тимерманс

Страната ни е свършила страхотна работа и е изпълнила всички условия

Затова трябва да сме категорични в отстояването на нашата позиция и да не приемаме да ни се подхвърля един кокал, и за неопределено време да се отлага това, което е най-важно за нас - пълноправното цялостно влизане в това число по суша, каза Станишев.

Странно е, че в дебата не участва представител на Съвета на ЕС - институцията, която трябва подкрепи Румъния и България в Шенген.