Надявам се в преговорите между Великобритания и Европейския съюз за Брекзит държавите, определяни като малки, да втвърдят позициите си. Това коментира лидерът на британските консерватори в Европейския парламент Сайед Камал в интервю за БНР.

"Защото ако не сте твърди, Франция и Германия ще кажат, че те ви представляват. България и останалите страни обаче трябва да си дадат сметка, че това може да е добре за френските или германските, но не и за българските интереси. Германците и французите много обичат да обясняват на целия свят, че те говорят от името на Европа. Ние, британците, винаги сме се оплаквали от това и сме казвали да не се забравя мнението на останалите страни членки", подчерта евродепутатът.

По думите му, Великобритания винаги е третирала всички страни еднакво и никого не била определяла като "марионетки" на Франция и Германия.

"Молбата ми към всеки български политик, който слуша това интервю е - не позволявайте французи и германци да ви изнудват и не ги оставяйте да говорят от името на България", настоя Сайед Камал.

Той изтъкна също така, че на моменти му се струвало, че Европейският съюз настоява европейците да имат по-големи граждански права от самите граждани на Великобритания.

"Това очевидно би било неприемливо. Мисля, че не Обединеното кралство, а ЕС се опитва да използва живота на гражданите си и на британците в Европа като разменна монета, за да ни оказва натиск. Нека спрем с тези игри, бързо да решим въпроса и да продължим с преговорите", призова той. 

Според него никой от двата лагера в кампанията за референдума миналата година, на който британците решиха да излязат от Общността, не е призовавал за изгонването на вече пристигналите в страната европейци.

"Настояването беше за политика спрямо бъдещата миграция. Ако Великобритания напусне ЕС, ще можем сами да определяме миграционната си политика. В момента Великобритания е принудена да се съобразява с расистката миграционна политика на ЕС - тоест, допускаме всеки идващ от съюза, като това са предимно бели хора, но забраняваме достъпа на всички извън Европейския съюз, повечето от които са с тъмна кожа. Повечето хора в Обединеното кралство настояват за справедлива политика, която третира еднакво всички кандидат-имигранти. Единственият начин за прилагането на такъв подход е като напуснем ЕС", убеден е Сайед Камал.