Германия и други големи донори в бюджета на Европейския съюз ще трябва да плащат повече, след като Великобритания напусне Общността. Това обяви европейският комисар Гюнтер Йотингер, настоявайки обаче, че те няма да поемат целия дял на Великобритания в европейския бюджет, съобщава "Франс прес".

"Не смятам, че големите донори са готови да поемат всички разходи на Великобритания", изтъкна еврокомисарят, отговарящ за бюджета на ЕС.

"Същевременно, Полша и другите нетни бенефициенти няма да се съгласят, ако помощта за структурно слабите региони трябва да бъде орязана с 9 млрд. евро годишно. Ще трябва да се намери компромис", добавил той.

С нови финансови тежести, произтичащи от кризата с мигрантите, намиращите се в зародиш планове за колективна отбрана и борбата срещу тероризма, ЕС може да ореже традиционни разходни сфери като земеделските субсидии.

Йотингер подчерта пред в. "Ханделсблат", че той се противопоставя на въвеждането на "данък ЕС", както бе предложено наскоро от бившия италиански премиер Марио Монти.

Вместо това част от парите на Общността могат да бъдат събирани от данъци върху горивата в страните членки - "един или два евроцента на литър", предложи той.

Лондон ще продължи да финансира проекти на ЕС, в чието създаване е участвал дори и след планираната крайна дата за излизането му през 2019 г., посочи още Гюнтер Йотингер.

"Британските плащания в бюджета на ЕС няма да бъдат прекратени изведнъж, когато те излязат", каза наскоро назначеният еврокомисар по бюджета.

Брюксел сега се подготвя да вземе решение относно разходите в следващия си 7-годишен бюджет, който трябва да влезе в сила през 2021 г.