Официална жалба в Европейската комисия за нарушенията на Европейското природозащитно законодателство, причинени от строителството на АМ "Струма", внесоха няколко екоорганизации в Еврокомисията.

Това съобщиха от Friends of the Earth Europe (Приятели на Земята Европа) , CEE Bankwatch Network, Екологично сдружение За Земята, Сдружение за дива природа "Балкани". Жалбоподателите предупреждават, че ако финалната отсечка от магистралата бъде построена през Кресненското дефиле, това ще бъде катастрофално за защитените видове растения и животни в региона.

От неправителствената мрежа Приятели на Земята Европа" очакват намесата на еврокомисаря по околната среда.

"Кресненското дефиле е като скъпоценен камък в Европа и безмисленото му унищожаване с една магистрала би било престъпление. През април тази година, Кармену Вела, Европейския комисар по околна среда, обеща да засили изпълнението на европейското природозащитно законодателство, сега случаят с Кресненския пролом ще бъде тестов за неговите действия. Или той ще се намеси, или обещанието за спазването на европейското природозащитно законодателство на практика, ще бъде само празни думи", заяви Роби Блейк, експерт по биоразнообразие от неправителствената мрежа "Приятели на Земята Европа".

До месеци се очакват резултатите от новата Оценка по въздействие на околната среда. След излизането на доклада, местната общност и широката общественост ще могат да изразят своето мнение за предложените маршрути на магистралата, а финалното трасе ще трябва да бъде одобрено от Европейската комисия. Ако Комисията или Европейския съд открие нарушения на Европейското природозащитно законодателство, Българското правителство ще трябва да върне европейско финансиране на стойност близо 756 милиона евро.

От неправителствените организации настояват Комисията да разследва нарушенията на Европейското законодателство, което може да доведе до осъждане на България от Европейския съд и заплащане на тежки глоби.

Кресненското дефиле, с дължина 16 километра, е районът с най-голяма концентрация на биоразнообразие в България с 92 защитени видове и част от Европейската Натура 2000 мрежа. За сравнение, на един квадратен километър от Кресненското дефиле живеят повече видове пеперуди, отколкото в цяла Великобритания.

Експерти от неправителствените организации посочват в жалбата, че съществуват две алтернативи, с които автомагистрала "Струма", свързваща Германия с България и Гърция, може да бъде завършена без това да унищожи дефилето и биоразнообразието в него, и спазвайки Европейското законодателство.

Въпреки това, през април, българското правителство обяви победител в конкурса за идеен дизайн на магистралата с проект за изграждане на половината от магистралата "Струма" през дефилето.

Според еколозите това ще унищожи безвъзвратно уникалната природа и е в нарушение на Европейското природозащитно законодателство. Магистрала през пролома ще отнеме и възможностите за развитие на алтернативен туризъм в региона, смятат неправителствените организации.

Българското правителство вече е напреднало с построяването на магистралата от двете страни на дефилето, което е довело още повече до увеличаване на трафика през него. Жалбата отбелязва, че това води до две нарушения на Европейската директива за хабитатите и вече причинява увеличено въздействие на смъртността по пътя за животните и намаляване на популациите на значителен брой защитени видове.

Според Десислава Стоянова от Екологично сдружение "За Земята /Приятели на Земята България", българското правителство има две добри алтернативи, с които да предотврати унищожаването на най-богатия на биоразнообразие регион.
"Изглежда, че то не се спира пред нищо и устремено върви към неговото разрушаване. Европейската комисия трябва да се отнесе сериозно към този случай и да блокира използването на Европейски средства за нарушаването на Европейско законодателство", заяви Стоянова.

Припомняме, през декември 2016, от ЕК заявиха, че Европейското природозащитно законодателство трябва да се спазва.