Преговорите между Турция и ЕС за присъединяване към съюза трябва да бъдат замразени, ако предложенията за промени в турската конституция бъдат прокарани, тъй като са в противоречие с критериите на ЕС за членство.

Това предупредиха евродепутатите в резолюция за Турция, съобщиха от законодателния орган на сайта си.

По-рано турският министър за ЕС Омер Челик заяви, че Анкара отхвърля всяко предложение за прекратяване на преговорите с Брюксел за еврочленството на страната в замяна на по-силно сътрудничество в други области.

Турция отхвърля оферта на ЕС за прекратяване на преговорите за еврочленство

Турция отхвърля оферта на ЕС за прекратяване на преговорите за еврочленство

Днес се очаква Европейският парламент да гласува предложение

Евродепутатите са обезпокоени, че Турция отстъпва по отношение на върховенството на закона, човешките права, медийната свобода и борбата с корупцията. Те осъждат и многократните призиви за връщане на смъртното наказание от страна на турския президент, което поставя под въпрос членството на Турция в Съвета на Европа и води до незабавно прекратяване на преговорите с ЕС за членство.

Вземайки под внимание резултата от референдума и разширяването на президентските правомощия, резолюцията призовава ЕК и националните правителства "официално да прекратят предприсъединителните преговори с Турция без отлагане, ако пакетът от конституционни реформи бъде прокаран без промени".

Депутатите също отбелязаха в годишната си оценка за напредъка в Турция при прокарването на реформи, че 2016 г. е била трудна за страната в резултат на войната в Сирия, потока от бежанци, опита за преврат и поредицата от терористични атаки.

Те осъждат опита за държавен преврат и изразяват солидарността си с турския народ, но в същото време съжаляват за непропорционалния отговор на турското правителство, довел до арестуването на журналисти, съдии, активисти, чиновници, затварянето на медии, училища и университети.

Резолюцията също признава важността да се поддържат добри отношения между ЕС и Турция и поддържане на конструктивен и открит диалог за разрешаване на общи предизвикателства като миграцията, сигурността и тероризма.

Евродепутатите подкрепят промени в митническото споразумение между ЕС и Турция, настоявайки човешките права и основните свободи да бъдат част от ново споразумение.

ЕП подкрепя справедливо, всеобхватно и приложимо споразумение за кипърския въпрос. Депутатите призовават Анкара да покаже активна подкрепа за бързо и успешно приключване на преговорите и да започне да изтегля войниците си от острова.

Резолюцията е приета от 477 депутати срещу 64, 97 депутати гласуваха "въздържал се". Парламентът възнамерява да изпрати специална делегация в Анкара есента с цел подновяване на парламентарния диалог.