Европейският съюз на две скорости рискува да стане Европа на две класи. Накрая решението ще е съвсем различно от предложените 5 сценария на Юнкер. Но затова ние, социалистите, трябва да останем единни и да се борим за повече интерграция там, където тя е необходима.

С тези думи президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев призова в Берлин левите премиери и лидерите на партиите членки за единност в отстояването на ценностите на Европа.

Пет сценария на Брюксел за бъдещето на ЕС

Пет сценария на Брюксел за бъдещето на ЕС

Жан-Клод Юнкер излага съдържанието на Бялата книга пред Европейския парламент

"За страните от Централна и Източна Европа най-големите ползи от присъединяването са Кохезионната политика и свободното движение на хора. Гражданите и правителствата на тези държави направихме редица компромиси и положихме много усилия, за да могат страните ни да се присъединят към Съюз на ценности. С посланието за две скорости на практика мотивацията на обществата в тези държави рязко ще намалее. И гражданите им ще са тежко разочаровани. С този сценарий рискуваме да постигнем тежко разделение и Европа да стане на две класи", коментира бившият български премиер. 

На втория ден от заседанието на Конвента на новосъздадената организация - Прогресивен алианс, бъдещето на Европа и световните предизвикателства коментираха представители от цял свят.

Премиерите на Португалия и Швеция - Антонио Коща и Стефан Льовен заявиха, че не приемат като нова желязна завеса сценария за Европа на две скорости, но че европейските страни трябва да останат единни и силни заедно.

На форума присъства и Мартин Шулц, когото немските социалдемократи издигнаха като кандидат за канцлер в битката срещу Ангела Меркел на предстоящите парламентарни избори в края на септември.

"Ако искаме да променим Европа, да я направим такава, каквато ни харесва, трябва да имаме мнозинство. Т. е., трябва да печелим избори. ЕС не е Брюксел, Еврокомисията или Европарламентът. Той е преди всичко страните, които членуват в него. Колкото повече леви премиери има в управлението, толкова повече имаме шанс да отстояваме бъдещето на единна и обединена в ценностите си Европа", заяви Шулц.

"Изборът на Мартин Шулц за канцлер на Германия ще промени изцяло политическия пейзаж в Европа. Тогава вместо за ЕС на няколко скорости, ще говорим за лидерска визия за общото ни бъдеще. Мартин е изключително успешен - само за 6 седмици той качи подкрепата за партията си с 11%. Германците, а и европейските граждани искат визионери, които знаят пътя напред", коментира Станишев участието на лидера на социалдемократите в кампанията.