Планове за засилване на проверките на храните "от фермата до трапезата" бяха приети от евродепутатите днес. Плановете са предварително договорени от евродепутатите и Съвета. Те имат за цел да подобрят проследяването на произхода на храните, да намалят измамите и да възстановят доверието на потребителите в хранителната верига.

"Законодателството ще осигури всеобхватна, интегрирана и по-ефективна система за контрол в областта на храните и правилата за безопасност на фуражите, ветеринарните и фитосанитарните изисквания, биологичното производство и правилата за защитените географски указания", съобщават от Европейския парламент (ЕП).

В споразумението се предвижда осъществяването на всеобхватен контрол по цялата хранително-вкусова верига (контрол на храните, фуражите, растенията, пестицидите, хуманното отношение към животните, географските указания и биологичното земеделие).

Плановете предвиждат още внезапни проверки във всички сектори, по-добро налагане на правилата срещу измамни или заблуждаващи практики, условия за внос на животни и продукти от трети страни и други.

Предложенитео за регламента покрива всички сектори в хранително-вкусовата верига (понастоящем са разделени между 16 регламента и директиви) в един нормативен текст. Това цели да се създаде хармонизирана обща рамка на европейско ниво.

"Предложението представя задълбочено преразглеждане на съществуващите разпоредби. То цели да премахне препокриващи се нормативни текстове и да представи пропорционален и гъвкав подход, който позволява бързи реакции в извънредни ситуации", съобщават от ЕП.