По време на обсъждане на доклад относно палмовото масло, на пленарна сесия в Страсбург, българският евродепутат Момчил Неков, е коментирал широкото му приложение в хранително-вкусовата промишленост, заради ниската му цена.

Той Счита, че този спестен разход за суровина ще рефлектира в многократно по-високи разходи за обществено здраве от държавните бюджети и от джоба на потребителите.

В тази връзка и заради общественото здраве на българите, той призовава Българската агенция по безопасност на храните за бързи стъпки в насока забрана на използване на суровината в хранително-вкусовата промишленост.

Заради по-ниската стойност на продукта, потребителите с по-ниски доходи стават неволна жертва на тази подмяна на реални млечни съставки с растителни, добавя Наков.

Пълна забрана на палмовото масло поиска наш евродепутат

Пълна забрана на палмовото масло поиска наш евродепутат

Сиренето само от мляко, палмовото масло опасно за здравето

Евродепутатът счита за стряскаща информацията, че палмовото масло се използва в производството на детски и бебешки храни. Според оценки на експерти, около 50% от всички храни в Европейския съюз съдържат палмово масло.

Европейският орган по безопасност на храните е публикувал информация, че продуктът е канцерогенен и генотоксичен.Според него, Европейската комисия трябва да се намеси и да забрани използването на суровината в хранително-вкусовата промишленост.

За миналата година в България са внесени над 46 хиляди тона палмово масло. От тях над 12 хиляди тона са влезли в хранителната верига. Суровината намира приложение и в производството на био горива.

Каузата на Неков, чрез кампанията му "Да защитим българския вкус", е да подпомага българското производство на храни и да насърчава потребителите да търсят български продукти, в които се използват натурални продукти, като естествено мляко например, а не техните заместители.

"Българите като потребители можем да помогнем за връщане на поминъка у нас, като търсим български продукти, направени от български суровини. Така ще успеем като граждани да се преборим с храни със съмнително качество и суровини", коментира още евродепутатът Момчил Неков.