Евродепутатът Момчил Неков настоява за промени в българското и европейското законодателството, с които да се забрани използването на палмово масло в производството на млечни продукти.

Към момента има изискване само за отбелязването в съдържанието в етикета. Проучване на Европейския орган за безопасност на храните и други анализи показват, че преработените растителни масла, и по-специално палмовото масло, съдържат генотоксични и канцерогенни замърсители. Те се образуват по време на рафиниране или при високи температури и крият риск за здравето.

Бебетата, например, са изложени на стойности до десет пъти над приемливото равнище чрез храните за кърмачета. В детските храни палмовото масло представлява потенциален здравен проблем, особено за децата и младите хора, както и за всички онези хора, които консумират храни, богати на палмови мастни киселини.

Суровината намира приложение освен в млечната индустрия, но и в производството на бисквити, закуски, солети, соленки и десетки други храни.

Поради тази причина, Момчил Неков е един от авторите на писмен въпрос до Европейската комисия, в която на законодателния орган на ЕС се поставя въпроса за приемане на регулаторни мерки за ограничаване на наличието на рискови съединения в палмовите масла с оглед на защитата на човешкото здраве.

Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент прие поправки в становището относно палмовото масло. Според една от промените, държавите членки се призовават да следят за стриктното спазване на законодателството относно безопасността на храните и обозначаването на продукти, в производството на които се използват растителни мазнини, каквато е и палмовото масло.

Според данни на българската статистика, през 2016 г. в България са внесени над 46 хиляди тона палмово масло, цифрата е сходна и за 2015-та. Абсолютният пик до момента от над 51 хиляди тона е бил достигнат през 2014 г.

За сравнение, през 2000 г. вносът на суровината у нас е бил близо десет пъти по-малко. Страните, от които България внася, са Индонезия, Малайзия, Египет и Гърция.

Азиатските държави са световните лидери в производството на палмово масло, а южната ни съседка е вносител на суровината, която освен в хранително-вкусовата промишленост намира приложение и в производството на био дизел.