Евродепутатът Емил Радев от ЕНП/ГЕРБ се срещна с президента на Исландия Гудни Йоханесон, съобщават от ГЕРБ. Срещата се състоя в рамките на официалната делегация на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент.

От партийния пресцентър уточняват, че посещението има за цел да се представят промените в исландската политическа и обществена сфера, като специалният акцент е поставен върху областта на правосъдието. Функционирането и организацията на съдебната и наказателната система на Исландия са обсъдени по време на срещата. Текущата реформа на съдебната система, създаваща нов апелативен съд от 1 януари 2018 г., е била основна тема в разговорите.

В програмата на посещението се предвиждат срещи с представители на Министерството на правосъдието във връзка със съдебната реформа.

От ГЕРБ уточняват, че като част от официалната делегация Емил Радев ще се срещне с председателя на Върховния съд, както и с председателите на двете постоянни комисии, отговарящи за реформите - Конституционната и надзорна комисия и Комисията по правни въпроси и образование.

Евродепутатите ще имат възможност да участват в дискусии с политически лидери и правни експерти, както и с представители на гражданското общество по приетите в тази връзка мерки и по теми от общ интерес. По време на две кръгли маси участниците ще имат възможност да обменят мнения и опит относно конституционните въпроси за по-добро законотворчество.

Бъдещето на Европейския съюз след Брекзит е друг важен въпрос, който ще бъде обсъден по време на срещите. Темата е от изключително значение за Исландия, като се има предвид, че Великобритания е най-важният й търговски партньор като отделна държава-членка, особено в областта на риболова и сътрудничеството в областта на сигурността и енергетиката.