Евродепутатите обсъдиха в Страсбург как да се подобри системата за предупреждение за опасни стоки в Европейския съюз след скандала със заразените с фипронил яйца.

През лятото стана ясно, че на пазара в почти всички европейски страни са се появили яйца и яйчни продукти с твърде високи нива на пестицида фипронил, а предупреждението за тях е закъсняло.

Яйца с фипронил вече има в 15 държави от ЕС и Хонг Конг

Яйца с фипронил вече има в 15 държави от ЕС и Хонг Конг

Европейската комисия ще проведе среща с министри и регулатори на 26 септември

Българският евродепутат Емил Радев поиска повече прозрачност в такива случаи, наказания за виновните и компенсации за пострадалите.

"Десетки държави бяха уязвими от такива продукти. Редица производители, фермери, крайни потребители станаха потърпевши, а щетите възлизат на стотици милиони евро. Затова днес призовавам за пълна прозрачност при такива случаи със заразени продукти и по възможност да има санкции за тези, които допускат тези продукти да стигнат до пазара", коментира Радев.

"През следващите две седмици този проблем ще бъде разгледан и от министрите на земеделието и храните и аз се надявам, че ще се направят нужните анализи и - разбира се - ще се повдигне въпроса за компенсации за засегнатите от страна на Европейския съюз", допълва евродепутатът.

Порожанов следи внимателно проблема с фипронила

Порожанов следи внимателно проблема с фипронила

Процесът със заразените яйца и яйчни продукти се развива от миналата година

Опасни яйца са засечени в Германия, Холандия и Белгия. В тях откриха токсичния препарат "Фипронил". Супермаркетите в Белгия, Холандия и Германия са изтеглили милиони яйца от продажба.

Опасните партиди са изтеглени първо от пазара в Холандия и Белгия, а след това и от Германия. Властите съветват потребителите, ако имат яйца от държавите производителки, да ги изхвърлят.

При консумация на опасните яйца могат да бъдат засегнати черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза.

Всяка постъпваща в България пратка яйца и яйчни продукти с произход ЕС, за която няма предоставени доказателства от лабораторно изпитване за отсъствие на замърсяване с фипронил, ще бъде подложена на лабораторен анализ. Аналогични мерки се прилагат и към производителите на яйца и яйчни продукти с български произход.