Евродепутати поискаха Европейската комисия да изготви и втори доклад за нивото на корупция във всички страни членки, а не да прилага двоен стандарт и да публикува такива документи само за България и Румъния.

Първият такъв доклад е представен преди три години, но след това няма други. Депутати от Комисията по вътрешни работи на ЕП поискаха ЕК да изготви нов документ. Евродепутатът Емил Радев обяснява, че корупцията е проблем в много страни членки и трябва да се вземат общоевропейски мерки. Последващи доклади, ще дадат представа за нивото на корупцията в целия Европейския съюз.

"Ние, всички евродепутати, които присъствахме на това заседание на Комисията по правосъдие и вътрешен ред, призовахме Европейската комисия да има втори доклад и то в най-скоро време. Много необяснимо е защо се уплаши Европейската комисия и на практика спря тези доклади", коментира Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ

Евродепутатът счита, че трябва да има прозрачност, защото прозрачността е най-добрият начин за борба с корупцията.

Радев смята, че "Комисията не трябва да проявява двоен стандарт, да има доклади за България и Румъния, а когато говорим за общоевропейски доклад да имаме такъв отказ от прозрачност."

Той допълва, че поради тези причини, всички евродепутати в тази комисия призовават Европейската комисия да изготви такъв доклад в най-скоро време. 

Всички да бъдат запознати с констатациите му и да се предприемат законодателни мерки за борба с корупцията на ниво Европейски съюз.