Делегация на Европейския парламент на посещение в Йерусалим и на Западния бряг критикува разрастването на израелските селища в палестински територии и изрази тревога за мирния процес. Това съобщиха от пресцентъра на Европарламента. 

Петимата депутати, водени от Неоклис Силикотис (ЕОЛ/СЗЛ, Кипър), провеждат срещи до 24 февруари с палестински официални лица и граждански организации.

В изказване Силикиотис описа решението на Израел да построи нови 3 000 дома за заселници на Западния бряг и да легализира със задна дата вече изградени селища като "ново нарушение на правата на палестинците за самоопределение".

 

Депутатите посетиха военния съд в израелската база Офер, бежанския лагер "Айда" във Витлеем, както и бедуинския лагер Хан ал-Ахмар, който израелските власти предвиждат да разрушат. През 2016 г. над 6 000 палестинци са били засегнати от разрушаването на сгради и поселища на Западния бряг от страна на израелските военни и граждански власти.

В срещи с представители на палестинската власт депутатите изразиха подкрепа за изграждането на единно правителство, за което се договориха движенията "Фатах" и "Хамас" през януари. В същото време на делегацията бе отказан достъп до ивицата Газа от израелските власти.

Темата за мира в Близкия Изток бе разисквана в пленарна зала на 14 февруари, където повечето изказали се депутати споделиха безпокойството си от политиката на Израел за заселване на окупираните територии.

Решението, основано на принципа на две държави, изглежда по-далече от всякога, каза Хилде Ваутманс (АЛДЕ, Белгия). От друга страна, според Кристиян Дан Преда (ЕНП, Румъния) въпросът за заселването трябва да се разглежда съвместно с други проблеми като сигурността, границите и бъдещето на Йерусалим. "Като се концентрираме върху един аспект на конфликта, ние отблъскваме Израел - важен партньор и единствената демокрация в региона", каза той.