Евродепутатите приеха проект на регламент, който да предотврати финансирането на въоръжени групи и нарушаването правата на човека със средства, произлизащи от търговията с минерали от конфликтни зони. Парламентът принуждава вносителите да следят за "кървави минерали".

Всички компании, които внасят калай, волфрам, тантал и злато в ЕС, освен най-малките ще трябва да извършват проверки по цялата веригата на доставки. Най-големите ще трябва и да обявяват как ще правят това.

Резолюцията е приета с 558 гласа "за" срещу 17 "против", с 45 "въздържал се".

Докладчикът Юлиу Винклер съобщава, че новият регламент може да промени живота на хора, живеещи в условия на война, както и че системата ще сработи, само ако е гъвкава и всички участници се учат и действат отговорно.

Бернд Ланге от комисията по международна търговия добавя, че не може да се обърне гръб на щетите, причинявани в други части на света. Правилата трябва да поставят основите на ефективни инструменти, да прекъснат връзката между конфликтите, нарушения на правата на човека и употребата на стоки от ежедневието.

Първоначалното предложение на Комисията и Съвета е било само за доброволни проверки, но приема задължителните. Властите в държавите членки на ЕС ще носят отговорността за спазването на законодателството от страна на компаниите. Рециклираните материали и малките вносители като зъболекари и бижутери ще бъдат освободени от проверки, за да се намали излишната бюрократична тежест.

Парламентът осигури гаранция, че големите вносители (над 500 служители), ще бъдат насърчавани да докладват как се снабдяват с минерали, и ще могат да се регистрират в съвместен регистър на ЕС.

Регламентът предвижда съществуващите схеми за контрол на индустрията да бъдат използвани, за да се избегне двойната тежест. Тези схеми ще бъдат редовно проверявани, за да се поддържат високи стандарти в съответствие с насоките на ОИСР.

Европейската комисия редовно ще оценява ефективността на новото законодателство, също така може да предложи допълнителни задължителни мерки, ако проверките на фирмите се окажат незадоволителни.

След като Европейският парламент и Съветът одобрят споразумението, текстът ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС. Задълженията за проверки от страна на компаниите ще влязат в сила от 1 януари 2021 г., за да може държавите членки да имат достатъчно време, за да определят и назначат компетентни органи, които да следят изпълнението му, а вносителите на минерали да се запознаят с новите задължения.

Всичко това се налага, защото богатите на минерали страни, които попадат в конфликтни зони, са изправени пред порочен кръг, в който приходите от незаконния добив на суровини подхранват въоръжени бунтове.

Регламентът покрива всички засегнати от конфликти райони и високорискови райони в света, като най-очевидните примери са Демократична република Конго и региона на Големите езера. Експерти ще изготвят списък с области, но държавата източник няма да бъде единственият показател, информация за транзит или безотговорен доставчик също ще е причина за проверка.

Калай, волфрам, тантал и злато се използват в производството на високотехнологични устройства, в автомобилостроенето, електрониката, космическите изследвания, строителството, осветлението, индустриални машини, както и в бижутерията.

Характерът и обхватът на проверките са определени от международните насоки на ОИСР, за да помогнат на компаниите да спазват човешките права и да не допринасят за конфликти чрез търговията с минерали. В момента те имат статут на препоръки.