Не може да има Европа на две скорости. Почти всички сценарии в "Бялата книга" за развитието на Евросъюза не са добри за България и няма как да бъдат приложени.

Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск по време на Тристранната социална среща на високо равнище в Брюксел.

В Европа се наблюдава и тревожно разделение на две скорости и по отношение на социалните права, смята Димитров. Според него, това идва от предложенията Европейският социален стълб, който трябва да регулира цялостно трудовия пазар на континента, да се въведе първоначално за еврозоната.

Това законодателство трябва да важи за всички страни-членки. То трябва да е приоритет най-вече за страни като България, които изостават от лидерите в ЕС, обяви Димитров.

България е против Европа на скорости

България е против Европа на скорости

Страната ни е за запазване единството и целостта на ЕС

Приемането на този стълб за всички страни от ЕС е начин да бъде върнато доверието, че хората ще получават достойно заплащане за своя труд и ще живеят в достойни старини, каза лидерът на КНСБ.

Предложение на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), към което се присъедини и КНСБ, е в рамките на Европейския семестър, комисията да изготвя ежегодно и доклад как се прилага законодателството в социалната сфера.

Към този документ ще бъдат фиксирани и конкретни цели, както и задължения за изпълнението им - като например покритието на работещите с колективно трудово договаряне, което в Германия е близо 50 на сто, а в България - под 30%.

Друга конкретна цел в този доклад може да бъде бързината, с която се решават трудовите дела, изтъкна още президентът на КНСБ.

От КНСБ са предложили да има европейска регулация на новите форми на труда (работа от разстояние, дигитални платформи, труд в различни континенти и държави). Целта е чрез европейски норми да се въведе трудово правоотношение за всички форми на работа, независимо дали тя се случва в офиса или виртуално, в Интернет и дали е целодневна, почасова или полудневна. Подобни регулации ще гарантират правата на хората, които се трудят в такива сфери на бизнеса (компютърни специалисти, дизайнери, блогъри и др.)

Второто предложение е да се регулира статутът на мястото, на което представителите на новите технологии се трудят. Идеята е тяхната работа да отговаря на минималните стандарти на страната, където полагат своя труд.

Заедно с това идва и идеята и доходите да се декларират на мястото, където се полага труд. По този начин ще се гарантира внасянето на доходи и осигуровки в страната, където работи конкретният специалист, за да може той да се възползва от системите за социално и здравно осигуряване на съответната държава.

Радев казва в Брюксел виждането ни за развитието на ЕС

Радев казва в Брюксел виждането ни за развитието на ЕС

Това обяви в белгийската столица вицепремиерът Деница Златева

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер бе заинтригуван от предложенията на КНСБ. Той обяви, че голяма част от тях могат да станат част от европейското законодателство след обсъждания със съответните държави и социални партньори.

Припомняме, днес и утре президентът Румен Радев е в Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет. Ще бъде обсъдено приемането на Римската декларация, изразяваща общия стремеж на европейските държави за изграждането на по-сигурен, проспериращ, социален и силен на световната сцена Европейски съюз.