Европейският парламент реши да отнеме имунитета на Марин льо Пен, лидер на крайнодесния "Национален фронт" и председател на парламентарната група на "Европа на нациите и свободата", съобщават световните осведомителни агенции.

Льо Пен не е присъствала по време на гласуването. По-рано за отнемането на парламентарния имунитет на кандидата за президент на Франция гласува Комисията по правни въпроси към Европейския парламент.

Във Франция Марин льо Пен е разследвана от прокуратурата заради публикация в "Туитър" на снимки на зверства на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

Правната комисия на ЕП гласува сваляне на имунитета на Марин Льо Пен

Правната комисия на ЕП гласува сваляне на имунитета на Марин Льо Пен

По искане на френската страна...

Искането за отнемането на имунитета на Льо Пен беше направено от френските власти. Въпреки това решението на Европейския парламент, както твърдят експерти, по никакъв начин не засяга статута ѝ като кандидат за президент.

В обкръжението на лидера на "Националния фронт" смятат, че въпросът за отнемането на депутатския имунитет не е бил повдигнат случайно. "В навечерието на изборите нашите противници се активизират", подчерта източник от парламентарната група на Льо Пен.

Основателят на "Националния фронт" Жан-Мари льо Пен, който е баща на Марин льо Пен, многократно е бил лишаван от евродепутатския си имунитет заради изказвания за имигрантите и нацистката окупация на Франция, но никога не е бил вкарван в затвора.

На самата Марин льо Пен имунитетът ѝ като депутат в Европейския парламент беше отнет за първи път през юли 2014 г., след като беше обвинена за това, че направи сравнение с растящото число на молещите се по улиците мюсюлмани с нацистката окупация на Франция по време на Втората световна война.