За да реализират икономическия си потенциал, жените в Европа се нуждаят от подобрения на работното място и у дома, в училищата и в политиката, заявяват депутатите Констанс Льо Грип (ЕНП, Франция) и Анна Хед (С&Д, Швеция). Те подготвят парламентарни доклади, посветени на различни аспекти на политиката за равенство на половете. Вижте нашия видеоматериал, за да научите повече за техните позиции относно пътя напред за жените в европейските общества.

Това съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Анна Хед работи по доклад, анализиращ възможностите на жените за реализация в частния и публичния сектори в ЕС. Тя заявява във видео интервюто: "Ако искаме да постигнем икономическо равенство, ние трябва да се уверим, че имаме трудов пазар за жените, [...] разделение на домакинските задачи и равни възможности за мъжете и жените да останат у дома да гледат децата си". Тя също така подчертава, че има напредък по отношение на представителството в политиката, като в момента 37% от депутатите в ЕП са жени. "Все пак са нужни още жени", добавя тя.

Констанс Льо Грип е авторка на доклад, призоваващ за европейска стратегия относно разликата в пенсиите между мъже и жени. Към момента, жените в пенсионна възраст получават 40% по-ниски пенсии от мъжете. Проблемът трябва да бъде разгледан спешно, настоява г-жа Льо Грип и призовава не само за законодателни, но и обществени промени. "Вярно е, че ако не отправиш силни послания със законодателни инструменти за твърдо установяване на равенство между мъжете и жените, нищо няма да се случи. Отвъд въпроса със законодателството, смятам, че обществото трябва да се мобилизира."