Левите европейски лидери се събраха в Рим, за да обсъдят обща позиция относно бъдещето на Съюза преди срещата на върха по повод 60-ата годишнина от подписването на Римските договори.

Срещата беше организирана от Партията на европейските социалисти (ПЕС), с домакинството на италианския премиер Паоло Джентилиони, а лидерите са се обявили за повече сигурност за правата на европейските граждани, битка със социалния дъмпинг, подкрепа за младите хора и категорично противопоставяне на тероризма.

"Това е исторически момент в пълния смисъл на думата. Преди 60 години хиляди хора станаха свидетели на подписването на договор, който преобърна историята и вместо насилие и разделение, ни даде мир и солидарност. Но този момент е исторически и защото днес ЕС е в риск. Ценностите на Съюза са дълбоко социалдемократически, но в очите на хората ЕС вече е твърде отдалечен от своите граждани. За тях той носи образа на неолиберализма и ограниченията, а това ги плаши и те бягат от него."

С тези думи президентът на ПЕС Сергей Станишев откри срещата на левите лидери в италианската столица. В нея се включиха президентът на Франция Франсоа Оланд, премиерите на Португалия, Швеция, Малта и Гърция - Антонио Коща, Стефан Льовен, Джоузеф Мускат и Алексис Ципрас, както и канцлерът на Австрия - Кристиян Керн. Към тях се присъединиха и Джани Питела - председател на групата на социалистите и демократите в ЕП, както и еврокомисарите Федерика Могерини, Франс Тимерманс, Пиер Московиси, Марош Шевчович.

"Ние се обявяваме за прилагане на европейското законодателство в областта на социалната и трудовата политика, както и за въвеждането на колективен трудов договор във всички страни членки, без изключение", продължи Станишев.

"Като представители на прогресивните сили ние винаги сме отстоявали ценности като солидарност, уважение и защита на основните човешки права, които са в основата на ЕС. Вярваме, че Европа се нуждае от нова посока, базирайки се на тези принципи. Трябва да възстановим основното обещание на ЕС: бъдеще, гарантиращо благоденствие, равенство и справедливост за всички европейски граждани", завърши лидерът на европейската левица.

Lunga vita a un Europa unita, prospera e guista!

Да живее обединена, просперираща и справедлива Европа!"

Това написа малко по-късно в профила си във Фейсбук лидерът на европейската левица Сергей Станишев.