"Перспективите за европейския газов хъб "Балкан" са много добри." Това каза за News.bg евродепутатът от Групата на Европейската народна партия Владимир Уручев, който е и член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

Уручев коментира отговора на ЕК до Министерството на енергетиката за искането разрешение за доставка на руски газ. Припомняме в писмо еврокомисарят за енергетиката и климатичните промени Мигел Ариас Канете подчертава значението на газоразпределителния център "Балкан" както за България, така и за региона на Югоизточна Европа.

ЕК разреши да използваме руски газ в проекта "Балкан"

ЕК разреши да използваме руски газ в проекта "Балкан"

Страната ни планира и нова тръба с Македония

Уручев заяви, че това е било очаквано решение от страна на ЕК. "ЕК поддържа създаването на този газов хъб "Балкан" по простата причина, че това е единственият начин на територията на ЕС да се реализират външни доставки", посочи Уручев.

По думите му в рамките на ЕС регламентът изисква достъпът до тръби да бъде за всички, така че да не може един собственик да определя условията. "Това роди идеята за създаването на европейския газов хъб "Балкан" на територията на България, в който да могат да се обединяват различни източници", коментира още евродепутатът ни.

Борисов представи проекта за хъб "Балкан" в Истанбул

Борисов представи проекта за хъб "Балкан" в Истанбул

На 22-ия Световен петролен конгрес

"Така че за мен беше напълно очаквано ЕК да разреши в този хъб да може да постъпва руски газ, още повече, че Русия е основен вносител на газ за ЕС", каза още той.

Евродепутатът ни очаква европейският газов хъб "Балкан" да продължи да се развива и България да съумее да се възползва от своето геостратегическо положение.