Европейската комисия разреши България да използва руски газ в своя проект за газаразпределителен център "Балкан". Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БНТ.

До десет дни министерството ще обяви обществена поръчка за предварителен анализ на проекта. 

След като вече имаме одобрение от Европейската комисия, България може да получи руски газ по две алтернативни трасета по дъното на Черно море. През "Турски поток" или през "Южен поток".

"За България е изключително важно, поне това трябва да бъде наш национален приоритет е България да остане фактор на газовата карта на Европа. Ние не трябва да допускаме по никакъв начин да бъдем заобиколени от големите инфраструктурни проекти, които се развиват или ще се развиват около нас.", заяви Петкова. 

Петкова поясни, че за да получаваме газ от Русия, трябва да имаме одобрението на Москва. Все още конкретни разговори не са водени, има само предварително споразумение за доставка на гориво. Освен това Южен поток не може да бъде рестартиран преди Брюксел да излезе със заключение - дали има нарушение на еврозаконодателството.

Освен с Гърция и Сърбия, страната ни планира и нова тръба с Македония.

"Това е една много добра възможност с нашите македонски партньори да се опитаме да създадем една работна група, която да отговори на въпросите за необходимостта, пазарния интерес и нуждата от развитие на инфраструктурата.", отбеляза министърът.